Kako brak utječe na zdravlje

Kako brak utječe na zdravlje

Kako brak utječe na zdravlje
  • Objavljeno: Utorak, 09.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna su se istraživanja bavila utjecajem braka na zdravlje. Tako su rezultati nekih istraživanja pokazali da nesretan brak uzrokuje depresiju i visoku razinu stresa, što značajno utječe na fizičko zdravlje.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 1700 osoba koje su stupile u brak u dobi od 18 do 55 godine i u braku su najmanje 20 godina. Sudionike su intervjuirali putem telefona 6 puta u razdoblju od 20 godina.

Morali su ocijeniti koliko je sretan njihov brak u rangu od 1 (jako sretan) do 3 (nije sretan). Također su iznosili negativne aspekte braka, kao što su partnerove iritirajuće navike, njihova raspoloženja i svakodnevno provođenje vremena. Na kraju su sudionici ocijenili njihovo cjelokupno zdravlje kao odličnim, dobrim, prosječnim ili lošim.

Rezultati su bili kompleksni, ali generalno se pokazalo da manje problema  u braku znači i manje zdravstvenih problema. Suprotno od toga je također bilo prisutno, odnosno, osobe koje nisu bile sretne u braku imale su veći broj zdravstvenih problema.

Ovo istraživanje američkih znanstvenika nam može samo pružiti uvid u to da postoji poveznica između braka i zdravlja, prenosi DailyMail. Znanstvenici su u obzir uzeli faktore koji utječu na rezultate, kao što su dob, spol, rasa i edukacija.

No, postoji puno drugih faktora koji bi također mogli utjecati na zdravlje, stoga je istraživanje svakako potrebno nastaviti ili provesti novo istraživanje s većim brojem sudionika i većim brojem promatranih faktora.

Prethodna istraživanja su pokazala da stres, anksioznost i depresija mogu utjecati na fizičko zdravlje. Stoga, ako primijetite neke od navedenih faktora, bilo da su tu zbog bračnih ili nekih drugih razloga, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti