Kako brak utječe na zdravlje

Kako brak utječe na zdravlje

Kako brak utječe na zdravlje
  • Objavljeno: Utorak, 09.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna su se istraživanja bavila utjecajem braka na zdravlje. Tako su rezultati nekih istraživanja pokazali da nesretan brak uzrokuje depresiju i visoku razinu stresa, što značajno utječe na fizičko zdravlje.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 1700 osoba koje su stupile u brak u dobi od 18 do 55 godine i u braku su najmanje 20 godina. Sudionike su intervjuirali putem telefona 6 puta u razdoblju od 20 godina.

Morali su ocijeniti koliko je sretan njihov brak u rangu od 1 (jako sretan) do 3 (nije sretan). Također su iznosili negativne aspekte braka, kao što su partnerove iritirajuće navike, njihova raspoloženja i svakodnevno provođenje vremena. Na kraju su sudionici ocijenili njihovo cjelokupno zdravlje kao odličnim, dobrim, prosječnim ili lošim.

Rezultati su bili kompleksni, ali generalno se pokazalo da manje problema  u braku znači i manje zdravstvenih problema. Suprotno od toga je također bilo prisutno, odnosno, osobe koje nisu bile sretne u braku imale su veći broj zdravstvenih problema.

Ovo istraživanje američkih znanstvenika nam može samo pružiti uvid u to da postoji poveznica između braka i zdravlja, prenosi DailyMail. Znanstvenici su u obzir uzeli faktore koji utječu na rezultate, kao što su dob, spol, rasa i edukacija.

No, postoji puno drugih faktora koji bi također mogli utjecati na zdravlje, stoga je istraživanje svakako potrebno nastaviti ili provesti novo istraživanje s većim brojem sudionika i većim brojem promatranih faktora.

Prethodna istraživanja su pokazala da stres, anksioznost i depresija mogu utjecati na fizičko zdravlje. Stoga, ako primijetite neke od navedenih faktora, bilo da su tu zbog bračnih ili nekih drugih razloga, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Najčitanije zanimljivosti