Zašto sol stvara ovisnost?

Zašto sol stvara ovisnost?

Zašto sol stvara ovisnost?
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači tvrde kako sol stvara ovisnost na isti način kao cigarete ili teške droge, s tim da osjećaj potrebe pokreću isti geni, stanice mozga i moždane veze.

Otkriće bi moglo pomoći objasniti zašto mnogi smatraju da je tako teško smanjiti količinu unosa soli, unatoč upozorenjima o opasnostima za krvni tlak i zdravlje srca.

Za potrebe istraživanja, australski i američki znanstvenici držali su jednu skupinu miševa na prehrani s niskim udjelom soli, a drugi su dobivali sol preko pumpice (dripa).

Zatim je praćena moždana aktivnost kod obje skupine miševa. Također su proučavali mozgove miševa koji nisu imali izvor soli kroz tri dana, a zatim su dobili slanu vodu za piće koju su mogli slobodno piti.

Kad su glodavci osjetili potrebu za solju, moždane stanice su počele stvarati proteine koji se inače povezuju s ovisnosti na tvari poput heroina, kokaina i nikotina.

Istraživanje je pokazalo da nakon što se unese sol, mozak vjeruje da je utažio svoju potrebu i prije nego što bi to fizički moglo biti moguće.

Drugim riječima, promjene uzrokovane potrebom, ili nazovimo to žudnjom za soli, nestale su i prije nego je sol mogla napustiti crijeva, ući u krvotok i doći do mozga.

Daily mail prenosi izjavu profesora Dereka Dentona sa Sveučilišta u Melbourneu: "Bilo je nevjerojatno vidjeti kako se geni koji su bili trenutno isključeni zbog gubitka soli, odjedanput počinju vraćati u prvobitno stanje u roku od deset minuta."

"To je evolucijski mehanizam preživljavanja visoke vrijednosti, zato jer kad životinji nedostaje vode ili soli, ona može popiti potrebnu količinu vode u pet do deset minuta i pobjeći od izvora vode jer ju to čini manje osjetljivom na predatore."

Istraživači su rekli kako važnost soli za cjelokupno zdravlje znači da žudnja za njom formira "drevni instinkt" duboko ugrađen u mozak. To nam može objasniti zašto nam je slana hrana tako ukusna.

Eksperiment je također pokazao kako zaustavljanje miševa da dobiju osjećaj zadovoljstva iz prehrane soli im djelomično smanjuje apetit za sol.

Dr. Wolfgang Liedtke sa Sveučilišta Duke iz Sjeverne Karoline, je dodao: "Bili smo iznenađeni i zahvalni kada smo shvatili da blokiranje moždanih puteva povezanih s ovisnošću može snažno utjecati na apetit za sol."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti