Ugrožava li sol zaista naše zdravlje?
Liječnici, nutricionisti i mediji upozoravaju na štetnost grickalica i gotove industrijske hrane koja je zasićena solju. U mnogim dijetnim programima upozoravaju na nužno smanjivanje upotrebe soli i ističu važnost čitanja etiketa na gotovoj hrani, kako bi se kontrolirao unos soli. Netko bi iz svega ovoga mogao zaključiti kako je sol podjednaki neprijatelj zdravlja kao šećer.
I dok bez šećera u čistom obliku možemo (dapače, najbolje je što više uzimati prirodni šećer u hrani), bez soli ne možemo. Sasvim izbjegavati soljenje hrane je pogrešno, jer je manjak soli jednako opasan za zdravlje kao i višak.
Zašto uzimati sol?
Sol je neophodna za zdravu probavu, za regulaciju tekućina u tijelu, te za kvalitetno funkcioniranje živčanog sustava. Sjetimo se da kod visoke temperature ili proljeva liječnici savjetuju uzimati otopinu različitih soli. Ništa neobično, jer su dehidracija (gubitak tekućine) i gubitak soli povezani, pa stoga više soli treba uzimati kod svakog pojačanog znojenja.
Sol je važan faktor i za zdravi san, te za prevenciju grčeva uzrokovanih upalama mišića (tzv. muskul-fiber). Bez soli se ni kalcij ne apsorbira dobro, a nedostatak kalcija, pak vodi u osteoporozu. Uloga soli toliko je raznolika da čak seže i do seksualnosti i zdravog libida.
No, nije svejedno kakvu sol uzimate. Srećom, hrvatsko se tržište oslanja gotovo isključivo na morsku sol, koja je znatno zdravija od tzv. obične stolne soli (to je sol koja se vadi iz rudnika, pa je zovemo i kamena sol).
Danas liječnici i nutricionisti preporučuju isključivo morsku sol, a u novije se vrijeme sve više traži i da bude nejodirana. Iako se jod desetljećima dodaje soli radi prevencije bolesti povezanih s poremećajima štitne žlijezde, danas znamo da se pravilnom prehranom može dobiti dovoljno joda (ima ga u tlu na kojem raste hrana koju jedemo). Zato danas u trgovinama zdrave hrane sve češće nalazimo izvornu morsku sol bez aditiva.
Kamena sol najčešće je prošla nekoliko faza industrijske prerade, te sadrži brojne aditive, koji uglavnom sprečavaju da se sol zgruda (okameni). U takvoj soli zna biti i aluminija, koji je povezan s Alzheimerovom bolešću.
Ovih će šest začina dijabetičku prehranu učiniti ukusnijom!
Morska sol, pak, sadrži 80-ak minerala i elemenata u tragovima, a svi su oni važni za opće zdravlje. U prirodnom su obliku, jer kod isparavanja morske vode na dnu bazena ne ostaje samo Na Cl (natrijev klorid je kemijski naziv za sol), nego i sve one krute tvari koje su bile otopljene u morskoj vodi. Morska sol znatno je ukusnija od kamene.
Kako raste svijest o zagađenju i zdravoj prehrani, tako saznajemo i da svaka sol ima jedinstven okus, ovisno o tome odakle potječe. Javio se novi hobi među ljubiteljima gastronomije - kušanje i procjenjivanje soli. Prodaju se i tzv. dizajnerske soli, koje čini kvalitetna, nerafinirana morska sol i različiti zdravi dodaci, najčešće začinske trave.
Izvorna morska sol je krupna, pa nju treba koristiti kad god možete, primjerice kod kuhanja, odnosno za soljenje hrane koja se termički obrađuje. Kako nije realno očekivati da će većina ljudi sve soliti krupnom solju, sitnu sol koristite za salate i eventualno za soljenke, koje bi načelno trebalo izbjegavati za stolom.
Kod nas je uvriježeno mišljenje kako je jelo lako dosoliti ako je neslano, a nemoguće mu je oduzeti sol ako je preslano. No, jelo bi trebalo prilikom kuhanja uvijek biti umjereno slano, baš kako treba, jer se pokazalo da kod naknadnog soljenja većina ljudi pretjera (ako gledamo sa zdravstvenog stanovišta, a ne sa stanovišta individualnih ukusa).
Svakako treba paziti na unos soli, pa valja znati da je u današnjoj prehrani znatno češći slučaj pretjeranog nego nedovoljnog konzumiranja soli. Opazite li da ste jednini za stolom koji naknadno soli posluženu hranu, to je signal da volite pretjerano slanu hranu, odnosno da konzumirate previše soli.
Vezani sadržaj:
- Sol je izuzetno važna u ovim situacijama, a nemaju veze s kuhanjem!
- Svjetiljke od himalajske soli pomažu kod anksioznosti
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345