Stručnjak upozorava: Ove životne navike povisit će vaš kolesterol

Stručnjak upozorava: Ove životne navike povisit će vaš kolesterol

Stručnjak upozorava: Ove životne navike povisit će vaš kolesterol
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Visoki kolesterol zdravstveni je problem kod velikog broja Hrvata. Naime, neke statistike pokazuju da povišeni kolesterol ima svaka druga osoba, a on pripada i najčešćim čimbenicima za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Kolesterol je vrlo važan spoj u biokemijskim procesima u organizmu. Potreban nam je za održavanje cjelokupnog zdravlja, a također ga možemo nešto dobiti od hrane poput jaja, sira, školjki, pržene i prerađene hrane, prenosi Eat This, Not That.

"Kolesterol je važan za funkciju našeg tijela, ali previše kolesterola može dovesti do ozbiljnih medicinskih problema i povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog i srčanog udara", rekao je kardiolog Raed Bargout. Postoji nekoliko vrsta kolesterola, uključujući ukupni kolesterol, HDL (dobar kolesterol), LDL (loš kolesterol) i triglicerid. Iako postoje čimbenici rizika koji se ne mogu mijenjati, poput dobi i obiteljske povijesti, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste stavili kolesterol pod kontrolu.

Niste dovoljno informirani

Visoki kolesterol može biti posljedica osnovne bolesti jetre, endokrinih poremećaja poput bolesti štitnjače i dijabetesa, učestalog konzumiranja alkohola ili loših prehrambenih navika. Kod nekih pojedinaca genetski poremećaj odgovoran je za hiperlipidemiju.

Visoki lipidi dovode do povišenog kolesterola. U sadašnjem trenutku i s povećanom stopom pretilosti, jedan od najvećih čimbenika rizika za visoke lipide su loše prehrambene navike, a poznato je da dobro uravnotežena prehrana smanjuje razinu kolesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Izbjegavajte prerađeno meso i konzerviranu hranu i ulje. Bijeli kruh, tjestenina i riža sastoje se od jednostavnih ugljikohidrata; kada se konzumiraju, u vašem tijelu razgrađuju se na šećer, što dovodi do povišenog šećera u krvi i visoke razine LDL-a. Zapamtite da zaslađena pića mogu smanjiti dobar HDL i povećati LDL."

Ne kontrolirate kolesterol

Visoki kolesterol nema simptoma osim ako ne dovodi do akutnog pankreatitisa najčešće s povišenim trigliceridom. U nekim slučajevima može dovesti do naslaga kože najčešće oko kapaka koji se nazivaju ksantom i ksantelazma.Upoznajte se s normalnim vrijednostima kolesterola, mjerenjem krvnog tlaka i razgovarajte sa svojim liječnikom o potrebi terapije snižavanja kolesterola ako dijeta i vježbanje ne pomažu. Iz Hrvatskog kardiološkog društva je najavljeno kako od iduće školske godine uvodi se probir među školskom djecom na porodičnu hiperkolesterolemiju.

Nepravilna upotreba i zlouporaba lijekova

Prema Jagdishu Khubchandaniju, profesoru javnog zdravstva na Državnom sveučilištu, osobama s kolesterolom često se propisuju lijekovi, uglavnom zbog genetskih ili obiteljskih uzroka visokog kolesterola, nemogućnosti održavanja kolesterola zbog problema s načinom života (npr. nezdrava prehrana ili fizička neaktivnost) ili kroničnih zdravstvenih problema (dijabetes ili pretilost). Ključno je uzimati lijekove onako kako je propisano, u isto vrijeme svaki dan, istu količinu svaki put, a ne preskakati lijekove.

Nažalost, više od četvrtine odraslih osoba kojima su propisani lijekovi ne uzimaju ih redovito. Pravilno pridržavanje propisanih uputa liječnika može smanjiti rizik od ozbiljnih srčanih bolesti za 25% ili više. Uzroci smrti koji se mogu spriječiti, poput srčanog i moždanog udara, povezani su s odgovarajućom uporabom lijekova za kontrolu kolesterola.

Stres i pušenje

"Vodeći uzroci smrti širom svijeta, poput srčanih bolesti, povezani su sa stresom i pušenjem. Razina kolesterola u krvi izravno je povezana s našom razinom stresa i pušenjem. Stres i pušenje povezani su s biokemijskim hormonalnim promjenama u tijelu koje uzrokuju skokove šećera u krvi i ometaju metabolizam kolesterola", rekao je dr. Khubchandan.

Pušenje i višak stresa izravno su povezani i s količinom, kao i kvalitetom kolesterola koji cirkulira u našoj krvi. Često su stres i pušenje međusobno povezani i sa zlouporabom alkohola. Upravljanje stresom i prestanak pušenja može dovesti do brzog pada kolesterola u krvi i rizika za vodeće uzroke smrti.

Često konzumirate šećer i sol

Šećer i sol sastavni su dio prehrane. Izravno ili neizravno utječu na cirkulirajući kolesterol u krvi i rizik od srčanih bolesti. S obzirom na to da većina odraslih osoba ne konzumira potrebne količine voća i povrća, oslanjaju se na nezdravu prehranu, pića i brzu hranu bogatu šećerom i soli povećavajući rizik od visokog kolesterola i tjelesne masti. Konzumiranje hrane bogate vlaknima, vitaminima i mineralima te učestalo konzumiranje vode mogu suzbiti žudnju za nezdravom hranom. Povećanje dobrog kolesterola i smanjenje lošeg kolesterola tako je izravno povezano sa zdravijom prehranom s ograničenim količinama šećera i soli.

Spavanje, sjedilački način života i socijalna izolacija

"Višak slatke hrane zajedno s nedostatkom tjelesne aktivnosti rezultira nakupljanjem tjelesne masti, inzulinskom rezistencijom i visokim kolesterolom", kaže dr. Khubchandani. "Većina odraslih osoba ne ispunjava smjernice za tjelesnu aktivnost i ne pridržava se preporučene razine vježbanja. Smanjite vrijeme uporabe zaslona, i povećajte fizičku aktivnost. Mnoga istraživanja pokazala su vezu između trajanja sna i kolesterola.

Vježbanje i spavanje također su povezani, tako da će tjelesna aktivnost osigurati kvalitetan san i pozitivno utjecati na kolesterol u krvi. Također, naše raspoloženje i odnosi s drugim ljudima utječu na zdrave neurotransmitere i kemikalije koje se oslobađaju u krvi. To može utjecati na upravljanje stresom i održavanje zdravlja. Odsutnost kvalitetnog sna, društvenih odnosa, kontrole stresa i vježbanja uzrokovat će metaboličke abnormalnosti, uključujući visoki kolesterol.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije