Sport poboljšava samokontrolu i disciplinu te smanjuje agresivnost kod dječaka

Sport poboljšava samokontrolu i disciplinu te smanjuje agresivnost kod dječaka

Sport poboljšava samokontrolu i disciplinu te smanjuje agresivnost kod dječaka
  • Objavljeno: Srijeda, 13.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sjećate li se dana kada je bio tjelesni u školi? Da, da... svi su bili nasmijani i orni za dolazak u školu, nitko se nije bunio! E pa osim što djeca dolaze nasmijana u školu, ima i drugih pozitvnih stvari za njih što se tiče fizičke aktivnosti.

Djeca imaju uvelike koristi i u područjima emocija, ponašanja te spoznaje. Barem tako tvrde izraelski istraživači sa Sveučilišta Tel Aviv, koji su prikupili podatke od 649 djece koja dolaze iz obitelji s niskom socioekonomskim pozadinom. Ova djeca su sudjelovala u nekoliko vrsta sportskih aktivnosti.

Istraživači su otkrili kako fizička aktivnost, ne samo da poboljšava opće zdravlje djece, već je ona također odgovorna i za pozitivne promjene u njihovom ponašanju, disciplini i emocionalnom zdravlju općenito. Oni objašnjavaju kako verbalna terapija može poboljšati samokontrolu pojedinca, ali ne može eliminirati negativne emocije iz njegova uma. No, sportski trening može eliminirati tu stavku te može smanjiti agresivnost kod djece.

Istraživači su proveli analizu šestomjesečnog programa koji se provodio poslije škole, a provođen je na 25 škola u Izraelu. Pedeset posto učenika bilo je smješteno u kontrolnu skupinu u kojoj nisu imali nikakve sportske aktivnosti, a preostalih pedeset posto je bilo dopušteno sudjelovati u raznim sportskim aktivnostima pet puta tjedno, prenosi Life mojo.

Istraživači su proveli procjenu s dva seta upitnika nakon šest mjeseci i otkrili poboljšanje u kvalitetama kao što su samokontrola, vještine rješavanja problema i odgođeno zadovoljstvo. Također je utvrđeno kako su dječaci imali veće poboljšanje u odnosu na cure iz razreda, a to je očito, zato jer djevojke nisu u tom broju toliko strasne za sportom kao što su dječaci i one nemaju toliko problema s agresijom.

Moramo ponuditi djeci nekakvu zanimaciju ili sredstvo za kanaliziranje njihove agresije na pozitivan način. Kad god rade nešto što ih zanima, djeca imaju tendenciju dati svu energiju u to. To je strast i osjećaj za svrhu, što ih onda može učiniti razumnima, discipliniranima i dati im osjećaj samokontrole.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti