Zašto trebamo spavati goli?

Zašto trebamo spavati goli?

Zašto trebamo spavati goli?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čak trećinu života provodimo spavajući. Kvalitetan san je neophodan za pravilno funkcioniranje organizma. Manjak sna, kao i san loše kvalitete povećava rizik od nastanka niza stanja i poremećaja, uključujući bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetes tipa 2 i pretilosti. Veliki broj ljudi ne spava dovoljno dugo ili njihov san nije dovoljno kvalitetan, što se može riješiti tako da počnete spavati goli.

San bolje kvalitete

Tijelu treba hladnije okruženje kako biste vi utonuli u duboki san. Ako neprestano spavate s odjećom na sebi, vaše tijelo će se grijati i slati signale mozgu da nije vrijeme za spavanje. Kada spavate goli, temperatura tijela se prirodno počinje spuštati do razine koja je potrebna za kvalitetan san. Saznajte kako preživjeti dan nakon neprospavane noći!

Tijelu dajete priliku da diše

Spavanje bez odjeće je naročito korisno za žene. Donje rublje može zadržati bakterije i gljivice koje nakon nekog vremena počnu stvarati ozbiljnije probleme. Spavanje bez odjeće vam može pomoći da smanjite rizik od nastanka gljivične infekcije.

Smanjenje razine stresa

Spavanje bez odjeće uz partnera može smanjiti razinu stresa, smanjiti razinu krvnog tlaka i potaknuti opuštanje. Istraživanja su pokazala da su parovi, koji spavaju goli, bolje raspoloženi i samim time zdraviji.

Povećanje osjećaja bliskosti

U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili da je 57% parova, koji spavaju goli, zadovoljno svojom vezom, u odnosu na 48% njih koji ne spavaju goli. Spavanje bez odjeće će povećati osjećaj bliskosti i dodatno vas povezati.

Potiče mršavljenje

Nakon neprospavane noći je razina stresa povišena, što potiče žudnju za grickalicama i nezdravim namirnicama. Kada spavate kvalitetno, razina hormona rasta se povećava, a istovremeno se smanjuje razina hormona stresa. Pročitajte načine pomoću kojih možete potaknuti mršavljenje tijekom spavanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti