Zašto žene imaju čestu i mekanu stolicu za vrijeme menstruacije?

Zašto žene imaju čestu i mekanu stolicu za vrijeme menstruacije?

Zašto žene imaju čestu i mekanu stolicu za vrijeme menstruacije?
  • Objavljeno: Subota, 18.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Odgovor na to pitanje se krije u prostaglandinu, spoju zbog koje se javljaju menstrualni grčevi. Isti grčevi se javljaju i u crijevima što je uzrok bolnoj menstruaciji, mekanijoj stolici ili proljevu.

Na neka žene i djevojke prostagladin djeluje tako da izaziva mučninu, dok neke uopće ne osjećaju smetnje. Za bolne grčeve možemo okriviti visoku razinu prostaglandina koji snažno steže maternicu. Tijekom posebno jakih kontrakcija, spriječen je dotok krvi u maternicu i to uzrokuje bol.

Saznajte što menstrualni ciklus otkriva o vašem zdravlju!

Drugi razlog za ovu pojavu je opadanje razine progesterona. Progesteron je hormon čija razina varira ovisno o menstrualnom ciklusu. Na sredini ciklusa, razina progesterona je visoka. Neposredno prije menstruacije, njegova razina iznenada pada. Progesteron može djelovati i na zatvor, a kada je njegova razina niska, možete imati i proljev.

Ako žena koristi hormonsku kontracepciju, onda se njezine razine hormona malo razlikuju. Reducira se proizvodnju prostaglandina u tijelu i grčevi su manje bolni i rjeđi, ili ih uopće nema. To također znači da te žene nemaju istu potrebu za obavljanjem nužde, kao žene koje ne uzimaju kontracepciju.

Žene koje koriste kontracepciju mogu osjetiti gastrointestinalnesmetnje neposredno prije menstruacije. Većina modernih kontracepcijskih pilula ima sintetički progesteron u sebi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti