Šest stvari koje vam poručuje neredovita menstruacija

Šest stvari koje vam poručuje neredovita menstruacija

Šest stvari koje vam poručuje neredovita menstruacija
  • Objavljeno: Utorak, 12.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Anemični ste

Težak protok kod menstruacije jako je zastupljen kod žena koje imaju anemiju. Simptomi uključuju ekstremni umor, izgledate sumornije nego inače, osjećate vrtoglavice i nesvjestice, a uz to imate i plitko disanje za razliku od ostalih. Svatko može biti anemičan, ali je to pretežno zastupljeno među vegeterijancima, zato što je jedan od glavnih izvora željeza crveno meso.

Ako vam sve ovo djeluje poznato, unos željeza također možete povećati uz grah i ribu, pogotovo ako ste već dobili. Ako se ni to ne pokaže korisnim, posjetite liječnika kako bi vam preporučio najbolji unos željeza.

Provjerite koji su najbolji izvori željeza!

Imate problem s tiroidnom (štitnom) žlijezdom

S druge strane, ako imate lak protok i vrlo kratke cikluse, postoje indikacije da ćete također imati i problema sa štitnom žlijezdom. Ona pomaže vašem tijelu da koristi energiju i kontrolira stvari poput metabolizma. Naravno, faktori poput načina života ili uzimanja pilula mogu utjecati na to da imate lak protok, ali vaša tiroidna žlijezda drži pod kontrolom vaše hormone, zato je moguće da je baš ona povod svemu tome.

Pročitajte koji su najčešći simptomi bolesti štitnjače.

Ako se pokaže da ste osim toga i hiperaktivni, lako gubite kilograme, ili ako osjećate umor, posjetite ginekologa.

Endometrioza

Endometrioza je bolest koja nastaje kada se sluznica maternice usadi na nekom drugom mjestu, to su zalutale stanice maternice. Ako je vaš menstrualni ciklus jako bolan i težak, to može upravo ukazivati na endometriozu.

To je dugoročna i kronična bolest, i ne postoji čarobna pilula da bi se izliječila. Ipak, postoji način da sanirate sve to i ublažite simptome kroz operaciju. Dogovorite pregled kod liječnika kako bi vam predložio opcije, nemojte patiti u tišini.

Ne hranite se dovoljno

Ako imate restriktivne dijete ili manje od 18 godina, vaša menstruacija može postati neredovita, a u nekim slučajevima i u potpunosti nestati. Sve to može se dogoditi ako imate vrlo teške treninge ili trčite jako velike udaljenosti.

Ako jedna menstruacija kasni ili je nema, ne mora znači da je svaki put zbog male kilaže, ali ako se to tri puta dogodi, izgubili ste vjerojatno previše kilograma u malom vremenskom razmaku. Za sve to može biti kriva vaša nepravilna i slaba prehrana, koja ne može pokriti sve vaše aktivnosti. Morate povećati unos kalorija.

Znakovi dijabetesa

Deblje žene koje ne dobivaju redovito menstruaciju, s druge strane, vjerojatno imaju dijabetes. Inzulin utječe na ciklus i na simptome, a može biti još gore ako niste ni znali da ste dijabetičar.

Ako imate bolest, to vam povećava šećer u krvi prije ciklusa, a sve se to može manifestirati i na povećanje žeđi, odlaske na toalet, glad i umor. Morate jesti redovito, pretežno hranu s minimalnim udjelom soli, a onda se i posavjetovati s liječnikom.

Stres vas ubija

Prvi instinkt kada ne dobijete menstruaciju je taj da ste trudni, ali istina je da menstruacija može izostati iz raznih razloga – jedan od glavnih je stres.

Jedan mjesec bez boli i kaosa mogao bi biti od ključnog značaja za vas, ali ako propustite jednu menstruaciju, to znači kako vaše tijelo zahtijeva da malo stanete i krenete laganije. Ne postoji pravi ili krivi način kako da se poštedite stresa, jednostavno, svaki recept za smirenje je odličan. Samo je bitno da ustanovite što vas smiruje, a onda će sve doći na svoje mjesto.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije