Zašto zeleni čaj trebate pripremati s hladnom vodom
Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu. Zdrav je, pristupačan i ima nisku kalorijsku vrijednost. Čaj je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka niza bolesti, a istovremeno sudjeluju u prevenciji prijevremenih znakova starenja.
Znanstvenici s Malezije su proveli istraživanje u kojemu su analizirali razinu antioksidanata kod tri vrste čaja - bijeli, zeleni i crni. Također su analizirali razinu antioksidansa nakon različitih načina pripreme čaja. Rezultati su pokazali da pripremu čaja trebate prilagoditi vrsti čaja.
Kako pripremati bijeli, zeleni i crni čaj?
Kod pripreme bijelog čaja je razina antioksidansa pod utjecajem vremena, odnosno temperatura vode ne igra nikakvu ulogu (što dulje čaj stoji u vrućoj vodi, to je razina antioksidansa niža).
Kod pripreme crnog čaja je razina antioksidansa također pod utjecajem vremena i njega treba u vrućoj vodi držati vrlo kratko.
Kod pripreme zelenog čaja je razina antioksidanata pod utjecajem temperature i najbolje ga je pripremati s hladnom vodom jer je razina antioksidansa tada najviša.
Rezultati, objavljeni u časopisu Journal of Food Science, su pokazali da je razina antioksidanata nešto veća u zelenom i crnom čaju.
Saznajte koja je razlika između crnog i zelenog čaja.
-
AI Novi AI alat predviđa vašu biološku dob iz selfija
-
Ozempic Razočaravajuća stvarnost o tome što se događa s tijelom godinu dana nakon uzimanja Ozempica
-
čarape Nosite čarape dok spavate? Možda niste toliko ludi
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
čimpanze Divlje čimpanze snimljene kako koriste „prvu pomoć iz šume“
-
siva mrena Siva mrena vam magli pogled? Operacija traje 10 minuta, bez liste čekanja
-
bolesti srca Muškarci su skloniji umiranju od "sindroma slomljenog srca" u usporedbi sa ženama
-
Recept dana
Zapečeni grah od jučerašnjeg variva
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
