Ženski hormon progesteron otkriven i u biljaka

Ženski hormon progesteron otkriven i u biljaka

Ženski hormon progesteron otkriven i u biljaka
  • Objavljeno: Subota, 06.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U znanstvenom svijetu dugo je vladalo mišljenje da samo životinjski organizam stvara progesteron, stoga je moguće da će novo otkriće poljuljati neke od osnovnih postavki bioloških znanosti.

Steroidni hormon koji stvaraju jajnici, progesteron, priprema maternicu za trudnoću i ima veliku ulogu u njezinu pravilnu održavanju. Sintetička verzija progesterona koristi se u kontracepcijskim pilulama i drugim lijekovima. Stoga novo otkriće objavljeno u časopisu Journal of Natural Products, prema riječima autora, Guida F. Paulija, ukazuje na činjenicu da se "značaj postojanja nepobitnog dokaza o otkriću progesterona u biljaka ne može dovoljno naglasiti". "Dok je biološka uloga progesterona intenzivno proučena u sisavaca, manje je očit razlog njegova postojanja u biljaka."

Znanstvenici smatraju kako bi progesteron, kao i ostali steroidni hormoni, mogao biti drevni bioregulator koji je evoluirao prije mnogo milijuna godina, čak i prije postanka suvremenih biljaka i životinja. Dodaju i da bi novo otkriće moglo promijeniti razumijevanje evolucije i funkcije progresterona u živim bićima.

Istraživači su i ranije u biljaka otkrili tvari nalik na progesteron te su sumnjali da bi i sam hormon mogao postojati u biljaka, no dosad ga nisu uspjeli identificirati. Pauli je prilikom istraživanja koristio tehnike nuklearne magnetske rezonance i masene spektrometrije kako bi otkrio progesteron u listovima biljke oraha (Juglans regia). Uz ovo otkriće, u jednoj su vrsti žabnjaka iz porodice Ranunculaceae pronađeni steroidi s kemijskim sastavom sličnim onome u progesterona.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti