Znanost potvrdila djelovanje akupunkture

Znanost potvrdila djelovanje akupunkture

Znanost potvrdila djelovanje akupunkture
  • Objavljeno: Utorak, 01.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Drevna kineska metoda liječenja ubodima igala - akupunktura dobila je prvu značajniju potvrdu i tumačenje znanosti. U izvješću objavljenom jučer u časopisu Nature Neuroscience, tim znanstvenika iz Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru objavio je kako je otkrio da akupunktura djeluje na izlučivanje molekula neuromodulatora adenozina u tijelu.

Adenozin je prirodni spoj koji igra važnu ulogu u reguliranju sna, ima blagotvoran učinak na srce i protuupalna svojstva. No molekula djeluje i kao prirodno sredstvo protiv bolova - prilikom ozljeda aktivira se u koži i ublažava bol slično kao lidokain.

U novom istraživanju znanstvenici su otkrili kako je adenozin također vrlo aktivan u dubljim tkivima koja se podražavaju akupunkturom. Tim iz Rochestera istražio je učinke ove terapije na periferni živčani sustav - živce koji nisu dio mozga i leđne moždine.

Neke ranije studije već su pokazale da akupunktura stvara signale koji preko mozga pokreću izlučivanje prirodnih ublaživača boli endorfina.

Neuroznanstvenik dr. Maiken Nedergaard, jedan od direktora u Center for Translational Neuromedicine Sveučilišta u Rochesteru, kaže kako je njihova 'nova studija otkrila informacije o fizičkim mehanizmima kojima akupunktura smanjuje bol'.

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da akupunktura kod životinjica s normalnim razinama adenozina smanjuje bol za dvije trećine, no da je neučinkovita kod onih koje uopće nisu imale receptore adenozina. Tijekom akupunkture i neposredno nakon nje razine adenozina u tkivu oko uboda igle bile su čak 24 puta više nego prije terapije.

Stručnjaci su također otkrili kako se blokiranjem enzima koji sudjeluju u razgradnji tog neuromodulatora pojačavaju efekti terapije.

Akupunktura je kineska tehnika liječenja stara oko 4000 godina kojom se tankim iglama ublažava bol. Danas je postala popularna u cijelom svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je njezino korištenje kao komplementarne terapije za dvadesetak bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti