Kako vaše tijelo reagira na akupunkturu?

Kako vaše tijelo reagira na akupunkturu?

Kako vaše tijelo reagira na akupunkturu?
  • Objavljeno: Subota, 29.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada se u vašu kožu ubadaju igle tanke poput vlasi, tijelo počinje odgovarati na različite načine, ovisno o mjestu uboda.

Akupunktura se koristi stoljećima, a današnja moderna akupunktura se koristi za stimulaciju živčanog sustava i mozga kako bi potaknula opuštanje.

Fizička bol

Samo nekoliko preciznih uboda može stimulirati periferni živčani sustav i uzrokovati niz reakcija u tijelu, a jedna od njih je otpuštanje endrofina koji ublažava bol. Jedno istraživanje je utvrdilo kako akupunktura može pomoći u ublažavanju kronične glavobolje, bolova u vratu i leđima. Igle, ubodene oko mjesta povrede, djeluju kao injekcije kortizona, snažnog lijeka koji se koristi za liječenje upala.

Stres

Akupunktura je odlična za opuštanje od stresa i smanjenje simptoma stresa, kao što su nesanica, glavobolja i kroničan umor. Znanstvenicima još uvijek nije jasno zašto je to tako, ali vjeruju da iglice blokiraju oslobađanje hormona stresa, kortizola. Jedno istraživanje je pokazalo manju razinu kortizola u tijelu nakon tretmana akupunkture.

Raspoloženje

Povećanje razine endorfina će definitivno popraviti vaše raspoloženje. No, akupunktura potiče oslobađanje i drugih neurotransmitera koji popravljaju raspoloženje, a jedan od najpoznatijih je serotonin. Serotonin se daje osobama koje pate od depresije, naglih promjena raspoloženja i kronične tjeskobe pa stručnjaci zaključuju kako akupunktura može postati dio tretmana liječenja različitih poremećaja oslobađanja serotonina.

Alergije

Akupunktura može ublažiti upalne procese u dišnom sustavu, i to bez potrebe za stavljanjem iglica na području nosa. Stručnjaci vjeruju kako akupunktura stimulira imunološki sustav i jača otpor tijela na alergene. Bilo kako bilo, akupunktura vam sigurno neće odmoći pa si svakako tu i tamo priuštite koji tretman, naročito za vrijeme sezonskih alergija.

Ovisnosti

Istraživanja su pokazala kako akupunktura može pomoći u rješavanju različitih vrsta ovisnosti, naročito ovisno o nikotinu, ali i teškim drogama, kao što su heroin i kokain. O drogama i nikotinu postajemo ovisni jer se tijekom njihove konzumacije oslobađa visoka razina endorfina, a akupunktura sama po sebi potiče oslobađanje endorfina i na taj način smanjuje žudnju za drogama i nikotinu.

PMS

U svijetu postoji veliki broj žena koje pate od nepodnošljivo bolnih menstruacija. One mogu biti toliko bolne da čak niti tablete protiv bolova ne pomažu. Mogu biti prisutni i simptomi kao što su mučnina, povraćanje, nesvjestica i slabost. U takvim slučajevima će većina stručnjaka predložiti akupunkturu. Jedno istraživanje je potvrdilo kako akupunktura može smanjiti bolove za čak 78%, što nije zanemarivo. Znanstvenici vjeruju da akupunktura može pomoći u regulaciji razine hormona.

Upozorenje

Ako planirate ići na tretman akupunkture, prije svega se posavjetujte s liječnikom. Nakon što vam on to odobri, tražite preporuku za stručnu osobu koja će znati kako obaviti tretman što kvalitetnije i bez štetnih posljedica za zdravlje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije