Znanstvenici dokazali da je ljubav uistinu slijepa

Znanstvenici dokazali da je ljubav uistinu slijepa

Znanstvenici dokazali da je ljubav uistinu slijepa
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svi smo barem jednom tijekom života čuli za uzrečicu 'ljubav je slijepa', a najnovije istraživanje unijelo je dašak istine u nju, piše Newscientist.

Znanstvenici su otkrili da osobe koje su zaljubljene slabije obraćaju pozornost na atraktivne predstavnike suprotnog spola.

Istraživanje je proveo Jon Maner iz Floride koji je razgovarao s 57 studenata koji su bili u heteroseksualnoj vezi. Zamolio ih je da mu pišu o situacijama kada su osjetili izrazitu ljubav prema svom partneru. Drugih 56 studenata trebalo je pisati esej o osjećaju ekstremne sreće.

Kad je privlačno odbojno

Nakon toga studentima se pokazivalo 60 fotografija na kojima su prikazivani izrazito atraktivni muškarci i žene kao i osobe prosječnog izgleda oba spola. Nakon što je s monitora nestala pojedina fotografija u jednom od kutova pokazao se nekakav lik.

Studenti su čim brže trebali odgonetnuti o kojem se liku radi. Na taj način, psiholozi su mjerili njihovu pozornost na razini podsvijesti. Studenti koji su vođeni mislima ljubavi značajno su manje vremena trebali za identifikaciju lika, nakon što su promatrali lica atraktivnih osoba suprotnog spola.

Osoba koja je upravo razmišljala o nježnim osjećajima prema osobi s kojom je u vezi zapravo osjeća odbojnost prema atraktivnim osobama drugog spola. To definitivno objašnjava zbog čega osobe u vezi ne tragaju za, možda boljim partnerom.

Odbojnost koju su otkrili znanstvenici, događa se u jednom djeliću sekunde prvog trenutka kada osoba postane svjesna fotografije.

Već su i neke ranije provedene studije pokazale da osobe koje su u predanim vezama slabije vrednuju potencijalne alternativne partnere. Primjerice, doživljavaju ih manje privlačnima u usporedbi sa osobama koje nisu u vezi.

Prednost čvrste veze

Ova studija uspjela je dokazati kako se ne radi o samouvjeravanju da smo izabrali dobrog partnera, jer se sve događalo toliko brzo i isključivo na podsvjesnoj razini.

Psiholozi su dugi niz godina muku mučili s time da razjasne koja je točno funkcija romantične ljubavi: snažne emocije ponekad kao da zavladaju našim životom i vode nas u iracionalne osjećaje i radnje.

Ono što pokazuju istraživanja posljednjih godina je da romantična ljubav ima izrazito važnu funkciju kontroliranja naše prirodne želje za traženjem najboljeg dostupnog partnera.

Podsvjesna odbojnost prema atraktivnim pripadnicima suprotnog spola najvjerojatnije se razvila zbog toga što predana i čvrsta veza pruža reproduktivnu prednost time što povećava vjerojatnost preživljavanja potomaka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti