Znate li da je solarij štetan?

Znate li da je solarij štetan?

Znate li da je solarij štetan?
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači vjeruju da bi se oštećenja koja nastaju zbog upotrebe solarija mogla spriječiti kada bi se mladim ženama dalo više informacija o štetnim učincima solarija.

Znanstvenici su u članku objavljenom u stručnom medicinskom časopisu Archives of Dermatology objasnuli da bi fokusiranje na negativne učinke umjetnog sunčanja na izgled moglo dovesti do toga da se manje ljudi izlaže „umjetnom suncu".

Istraživači su otkrili da bi pokazivanje slika na kojima se vide štetni učnici solarija moglo obeshrabriti one koji solarij koriste kako bi popravili raspoloženje.

Istraživači su otkrili da se solariji, za koje se je već ranije ustvrdilo da povećavaju rizik, a razvoj melanoma i drugih oblika raka kože, upotrebljavaju se u brojne svrhe, uključujući i psičke i fizičke razloge.

Joel Hillhouse, voditelj ovog istraživanja s američkog sveučilišta East Tennessee State University, proučio je 430 odraslih žena koje su se sunčale u solariju koji se nalazi u jednom sveučilišnom kampusu.

Ukupno je 200 žena primilo knjižicu u kojoj su bile napisane informacije o povijesti i trenutnim socio-kulturnim okvirima sunčanja, zajedno sa mogućim štetnim učincima sunčanja na kožu.
U knjižici su bile i preporuke za manje posjeta solariju, a date su i zdravije opcije za poboljšanje izgleda, opcije poput vježbanja, upotrebe modnih dodataka koji ne zahtjevaju tamniji ten ili upotrebu krema za samotamnjenje.
Ostalih 230 žena nije dobilo ove knjižice.

Sve sudionice ovog istraživanja podvrgnute su pregledu koj je za cilj imao utvrditi postojanje različitih sezonskih afektivnih poremečaja ili eventualnih patoloških motiva za sunčanje.

„Drugim riječima, pružanje informacija o štetnim učincima tamnjenja na izgled mladim ženama učinkovito je čak i ako su ove ovisne o sunčanju ili ako na taj način ublažavaju simptome depresije", objasnili su autori ovog istraživanja.

„Vrlo je važno mladim ljudima objasniti štetne činke bilo umjetnih bilo prirodnih UV zraka na ten, bez obzira na to zbog kojih se razloga sunčaju", zaključili su na kraju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti