Zasoljeno i konzervirano meso kobno za srce

Zasoljeno i konzervirano meso kobno za srce

Zasoljeno i konzervirano meso kobno za srce
  • Objavljeno: Srijeda, 19.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje  koje su proveli znanstvenici sa Harvarda pokazalo je da konzumacija obrađenog mesa, kao što su kobasice, slanina i šunka, za čak 42 posto povećava rizik za razvoj različitih bolesti srca. No nije stvar u mesu.

Prosječna dnevna konzumacija 50 g obrađenog mesa (nekoliko komada salame ili jedan hot dog) povećava rizik za bolesti srca za 42%, a za šećernu bolest 19%. Obrađeno meso na koje se studija fokusirala podrazumijevalo je bilo kakvo meso koje se dimilo, ili kojem su dodavani začini, sol ili neki kemijski konzervansi, a u tu vrstu mesa pripada slanina, salame, kobasice i različite vrste narezaka.

Znanstvenici su istakli da konzumacija neobrađenog crvenog mesa nije povećala rizik za bolesti srca ili za šećernu bolest, zbog čega su došli do zaključka da rizik zapravo povećavaju sol i konzervansi.

Nasuprot tome, pokazalo se da nema većeg rizika ni za bolesti srca ni za šećernu bolest kod osoba koje konzumiraju neobrađeno meso, poput govedine, svinjetine ili janjetine čime završava mit o štetnosti crvenog mesa.
"Iako većina smjernica za pravilnu prehranu preporuča manji unos mesa, prijašnja istraživanja na ovu temu dala su različite rezultate o povezanosti konzumacije mesa s bolestima srca i krvnih žila i sa šećernom bolesti", objasnila je Renata Micha, voditeljica ovog istraživanja s Katedre za epidemiologiju na spomenutoj ustanovi.

"Većina prijašnjih istraživanja nije posebno promatrala učinke konzumacije neobrađenog mesa na zdravlje, a posebno učinke koje ima konzumacija obrađenog mesa", dodala je.

Rezultati istraživanja su dobiveni na osnovi velikog broja ispitanih ljudi, točnije 1,2 milijuna ljudi iz 10 zemalja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti