Znate li tko je glavni prilikom oplodnje, jajna stanica ili spermij?

Znate li tko je glavni prilikom oplodnje, jajna stanica ili spermij?

Znate li tko je glavni prilikom oplodnje, jajna stanica ili spermij?
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Proces oplodnje svima je dobro poznat, no znanstvenici svakim istraživanjem dolaze do novih, zanimljivih informacija o tom činu. Jajna stanica susreće spermu i dolazi do oplodnje. Jednostavno? Ne baš!

Svaki par koji planira produžiti svoju obitelj živi u uvjerenju da se sperma utrkuje prema jajašcu. Počnimo ispočetka. Kao što smo učili u školi, milijuni spermija kreću prema jednoj stanici jaja i utrkuju se koji će ju prvi oploditi.

Utrke zapravo nikada nije ni bilo jer je pobjednik već odlučen. Čudno je, ali istinito da je ovaj proces cijelo ovo vrijeme bio pogrešno tumačen.

Upoznajte se s pojmom ženske receptivnosti ili slobode izbora za žene.

Kao i u drugim životnim situacijama, tijekom oplodne ženska jajna stanica zapravo odabire koji spermij želi. Biolozi sa Sveučilišta Swarthmore tvrde da se jajna stanica bavi dijalogom sa spermijima umjesto da spusti jednog. Jednostavnim jezikom, jajašce je već odabralo spermij kojem će omogućiti ulazak.

Otkrijte kako su povezane anti baby pilule i oplodna sposobnost!

Dakle, oplodnja zapravo nije osvajanje ili utrka najbržeg, nego više kao fer borba u kojoj žena ima zadnju riječ. Isto tako, dokazano je i da jajašca privlače određenu vrstu spermija, ako za to imaju priliku.

Ženske jajne stanice odbijaju biti podložne pa igraju dominantnu ulogu u odabiru vlastitog spermija koji će ih oploditi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti