Žvakaće gume debljaju?

Žvakaće gume debljaju?

Žvakaće gume debljaju?
  • Objavljeno: Utorak, 02.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istina je da daju osvježavajući dah i ugodan okus u ustima, ali novo istraživanje pokazuju da žvakaće gume mogu povećati rizik od nakupljanja suvišnih kilograma.

Znanstvenici su sudionike podijelili u 2 grupe. Jedna grupa je prije jela žvakala žvakaću gumu s okusom mentola, a druga grupa s okusom voća.

Rezultati su pokazali da sudionicima nakon žvakanja žvakaće gume okus voća i povrća nije bio primamljv. Sudionicima je prvi odabir bio brza hrana i nezdrave grickalice.

Naime, sudionici su nakon žvakanja žvakaće gume sudjelovali u igrama za koje je glavna nagrada bila hrana kao što su voće i povrće, ali i brza hrana. Rezultati su pokazali da je upornost i želja za pobjedom u igri, gdje je nagrada bila omiljeno voće i povrće, bila znatno manja nakon žvakanja žvake.

"Žvakaća guma mijenja okus hrane tako da će vam sok od naranče nakon žvakanja žvakaće gume, kao i nakon pranja zubi, imati loš okus", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Christine Swoboda.

Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje često žvaču žvakaće gume jedu manje obroka u danu, ali ovim istraživanjem se pokazalo da su ti obroci znatno manje hranjivi i imaju veću količinu kalorija.

Znanstvenici ističu da svaka osoba može ovakvu vrsta istraživanja provesti sama na način da vodi dnevnik prehrane. Tako u razdoblju od nekoliko tjedana zapisujte sve što ste pili i jeli, uključujući i žvakaće gume, prenosi DailyMail.

Dnevnik vođenja prehrane se pokazao uspješnim u otkrivanju raznih stvari, uključujući:

  • uzroke nadutosti
  • uzroke pojačane žgaravice
  • uzroke zatvora i proljeva
  • alergiju na neke namirnice
  • inteoleranciju na neke namirnice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti