Što krv govori o vašem zdravlju?

Što krv govori o vašem zdravlju?

Što krv govori o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Naša krv nam daje život. Ona nas hrani kisikom, nutritivnim tvarima i spojevima koji se bore protiv infekcija. No, također može donijeti i neke probleme, kao što su anemija, duboka venska tromboza i slično.

Anemija

Ako patite od anemije, onda vaše crvene krvne stanice tkivima ne prenose adekvatnu količinu kisika. Anemija je tipično uzrokovana manjkom željeza u tijelu, zbog čega dolazi do otežane proizvodnje crvenih krvnih stanica. Blaga anemija je jako česta među trudnicama jer se volumen krvi povećava za 20 do 30%. Postoje i drugačiji oblici anemije, kao što je manjak vitamina u tijelu i nemogućnost probavnog sustava da apsorbira vitamin B12.

Kako se osjećate?

Osjećat ćete se kao da noćima niste spavali. Bit ćete umorni, bez obzira na adekvatnu količinu sna. Ostajat ćete bez zraka i vrtit će vam se bez posebnog razloga.

Na što se možete pripremiti

Liječnik će napraviti potpuni zbroj krvnih zrnaca kako bi provjerio razinu crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Također bi trebao provjeriti boju i veličinu krvnih stanica jer se ponekad početni stadiji anemije prepoznaju samo po umanjenim crvenim krvnim zrncima. Ako imate obilne menstruacije, ginekolog će vam vjerojatno propisati hormonalne pilule. U ostalim slučajevima ćete trebati povećati unos željeza putem prehrane i suplemenata.

Krvni ugrušci

Grušanje krvi je potrebno da bi se zaustavilo krvarenje. No, ponekad se krvni ugrušci stvaraju bez posebnog razloga. Ako se ugrušak formira duboko u vašem tijelu, on može uzrokovati stanje poznato kao duboka venska tromboza. Tada počinje putovati tijelom do pluća i vaš život dolazi u opasnost. Povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka imaju trudnice, žene koje uzimaju hormonalne pilule, pušači, pretile osobe i osobe koje većinu vremena provode u sjedećem položaju.

Kako se osjećate?

Primjetit ćete grčeve, bolove i naticanje koje najčešće počinje na listu jedne noge i simptomi se šire prema stopalu.

Na što se možete pripremiti?

Ako posumnjate na duboku vensku trombozu, odmah se obratite liječniku. Počet ćete uzimati lijekove koje razrjeđuju krv.

Modrice

Modrice nastaju kada male kapilare ispod površine kože popucaju. Skloniji ste nastanku modrica ako ste stariji i ako vam koža postaje tanka, ali i ako uzimate steroide ili lijekove protiv astme jer oni mogu stanjiti kožu.

Kako se osjećate?

Osim što ćete primjetiti modricu plavkasto ljubičaste boje, vjerojatno ćete osjećati bol na tom mjestu.

Na što se možete pripremiti

Ako želite, možete pričekati da modrica prođe sama od sebe. U tom slučaju nanesite led kako biste ubrzali taj proces.

Antifosfolipidni sindrom

Ovaj poremećaj nastaje kada imunološki sustav greškom proizvodi antitijela protiv proteina u krvi koji reguliraju grušanje krvi. Može doći do naglog stvaranja krvnih ugrušaka, što povećava rizik od nastanka duboke venske tromboze. Također povećava rizik od nastanka pobačaja i preeklampsije. Nije poznat pravi uzročnik ovog sindroma, ali je ponekad povezan s autoimunim bolestima, kao što je lupus.

Kako se osjećate?

Obično ne osjećate nikakve simptome, što značajno otežava dijagnosticiranje ove bolesti. Možda ćete osjetiti kratkoću daha, bolove u prsima i naticanje.

Na što se možete pripremiti

U većini slučajeva lijekovi za razrjeđivanje krvi i aspirin pomognu. Također je dobra vijest da se većina ljudi oporavi bez značajnijih problema.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije