Kako ublažiti bol?

Kako ublažiti bol?

Kako ublažiti bol?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Lijekovi

Postoji izreka koja kaže: Bol je što god osoba koja je doživjela kaže da jest i postoji kad ona kaže da postoji. S obzirom na to da je bol popratna pojava brojnih bolesti i stanja, smatra se "petim vitalnim znakom" (uz puls, tlak, disanje i temperaturu), koji upućuje na mogućnost i jačinu ozljede, pa je samim time došla na vrh ljestvice najčešćeg razloga posjeta liječniku.

Bol je osjetno i emocionalno iskustvo, stoga ne postoji objektivni test kojim se može precizno izmjeriti kvaliteta i intenzitet boli i izuzeti bolesnikovu afektivnu i emocionalnu reakciju na nju. Svjetska zdravstvena organizacija definirala je tri razine jačine boli, na temelju kojih je postavila algoritam liječenja (trostupanjska ljestvica):

  • 1. razina: neopijatni analgetici (paracetamol, NSAR)
  • 2. razina: neopijatni analgetici + blagi opijati (kodein, tramadol)
  • 3. razina: jaki opijati (morfin kao zlatni standard).

U osnovi, bol je način na koji naš mozak interpretira podatke koji dolaze s posebnih receptora boli koji se nalaze svuda po tijelu. Podaci (ili signali) s receptora putem živčanih neurona kao električni impulsi putuju do mozga. Tek kada mozak obradi ovaj signal i shvati ga kao bol, postajemo svjesni boli. Način na koji naš mozak interpretira ove signale kao bol može biti pod utjecajem brojnih čimbenika.

Osjeti boli su različiti u odnosu na vrstu i mjesto povrede, jer receptori za bol i njihovi putovi do mozga nisu isti u svim dijelovima tijela. Ako ozlijedimo kožu, gdje su receptori za bol brojni, jasno ćemo znati čak i o kakvoj se ozljedi radi. Drugačije boli ako smo se opekli ili porezali, dok su npr. signali boli iz crijeva ograničeni i ne tako precizni. Crijeva mogu biti znatno oštećena (ukliještena ili razrezana), a da to ne osjetimo, dok pritisak na crijeva čak i malog zračnog mjehurića može izazvati jaku bol.

Bol koja se osjeća u pojedinim dijelovima tijela ne znači da se tu događaju i poteškoće. Bol se može prenijeti na drugo područje tijela jer signali iz različitih područja tijela idu istim putovima do mozga. Tako se bol uslijed srčanog udara može osjećati u vratu, vilici, rukama ili čak u trbuhu.

Akutna bol je kratkog trajanja, obično je rezultat ozljede, operacije ili bolesti. Kronična bol je stalna bol, kao što su bolovi u leđima i vratu, neuropatske boli, mišićno-koštane boli ili boli povezane s ostalim različitim bolestima.

Tretmani za akutne i kronične boli općenito su drugačiji. U nekim slučajevima bol se može zaustaviti ili ublažiti s jednim ili više postupaka. Ponekad je kronična bol dio šireg procesa bolesti, pa se specifični uzrok teško može odrediti.

Nakon što se identificiraju specifični čimbenici koji uzrokuju bol, moguće ih je liječiti i tako otkloniti uzrok boli. U nekim slučajevima specifični čimbenik koji uzrokuje bol - kao što je rak - ne može se promijeniti ili eliminirati. U takvim situacijama cilj je smanjiti bol i pomoći pacijentu da se bolje nosi s boli kroz kombinaciju medicinske, psihološke i rehabilitacijske tehnike.

Bol je značajan klinički, socijalni i ekonomski problem s duboko negativnim utjecajem na kvalitetu života.

Tražite li brzo rješenje za ublažavanje boli, predlažemo da pri ruci uvijek imate Rapidol S kapsule učinkovite u terapiji različitih vrsta boli te pri snižavanju povišene tjelesne temperature. Rapidol S je proizveden suvremenom tehnologijom u obliku mekih, tzv. "soft gel" kapsula, u organizmu se apsorbira tri puta brže od običnih tableta i maksimalne koncentracije u plazmi postiže već za 30 minuta što dovodi do bržeg nastupa analgetskog učinka.

Rapidol S sadrži djelatnu tvar ibuprofen (derivat propionske kiseline), koja spada u skupinu nesteroidnih antireumatika, a učinkovit je u otklanjanju bolova blagog do umjerenog intenziteta, kao što su glavobolja, migrena, zubobolja, menstrualni bolovi, bolovi u leđima, bolovi u zglobovima, istegnuće mišića, neuralgija i reumatski bolovi.

Uobičajena doza je 400 mg  svakih 4-6 sati prema potrebi. Ne preporučuje se uzimati više od 1200 mg ibuprofena u toku 24 sata.

Rapidol S kapsule su na tržištu dostupne u jačinama od 200mg i 400mg, izdaju se u ljekarnama bez liječničkog recepta.

Više pročitajte na www.rapidol.hr.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije