Riješite se dosadnih nametnika

Riješite se dosadnih nametnika

Riješite se dosadnih nametnika
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Za zaštitu od ušiju u kosi postoji prirodan preparat na bazi hidrolata lavandina s dodatkom eteričnih ulja

Uši su sitni insekti, nametnici sivkastobijele boje, dugi od 2 do 4 mm. Žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka, a izvan vlasišta mogu preživjeti najviše 48 sati. Ne pojavljuju se na drugim dijelovima tijela, niti na životinjama. Uši se ne zavlače u kožu već se zadržavaju na površini, na vlasištu, drže se za vlasi i po njima se kreću. Žive uši hrane se krvlju koju sišu iz kože glave domaćina, na kojoj onda ostaju mala ispupčenja crvenkaste boje. Prilikom hranjenja ispuštaju tekućinu koja izaziva intenzivan i vrlo neugodan svrbež. Nastojeći smiriti svrbež grebanjem, možemo stvoriti ogrebotine koje se mogu inficirati. Bez krvi kojom se hrane uši mogu preživjeti najviše 2 dana, a prosječan životni vijek uši traje otprilike 2 mjeseca.

Bezopasne, ali neugodne

Uši ne predstavljaju opasnost za zdravlje jer ne prenose druge bolesti, ali uvelike kvare opće raspoloženje, uzrokuju nemir i nervozu, ometaju spavanje, otežavaju koncentraciju te izazivaju neugodan osjećaj obilježenosti, često neopravdano vezan uz socijalni status. Uši napadaju djecu i odrasle unatoč temeljitom održavanju čistoće i tjelesne higijene. Nisu dakle, kako se u društvu ponekad smatra, isključivo problem obitelji nižeg standarda koje žive u lošijim uvjetima.

Uši se najčešće prenose izravnim dodirom glave o glavu. Najviše ih ima ondje gdje je kosa najgušća i gdje je najtoplije, dakle uz vrat iza uha. Na tim mjestima nalazimo i najviše njihovih jajašaca-gnjida. Uši nemaju krila i ne mogu letjeti, niti skaču kako se često misli, pa ipak prelaze s glave na glavu. Osim izravnim dodirom mogu se prenijeti kapama i svim pokrivalima za glavu, češljevima, preko jastuka, ručnika, ovratnika na odjeći (treba odvajati odjeću na vješalicama), preko odjeće koja se navlači preko glave. Prenošenje putem vode u bazenu nije moguće, niti je moguća zaraza putem kućnih ljubimaca.

Na početku školske godine

Uši se pojavljuju u svim sredinama, gotovo jednako u cijelom svijetu, no nešto češće u školske i vrtićke djece.

Najčešće se pojavljuju početkom školske godine, povratkom s godišnjih odmora te vraćanjem vrtićke djece.

Pojave li se uši u vrtiću ili u školi, potrebno je spriječiti da i vaše dijete ne dobije te dosadne nametnike. Kako uši ne vole mirise nekih eteričnih ulja i bježe od njih, odlična zaštita jest spoj eteričnih ulja koja ne nadražuju ljudsku kožu, ugodno mirišu ljudima, ali tjeraju uši. Dovoljno je pred odlazak u vrtić, školu ili na kakvo drugo mjesto gdje su se pojavile uši, specijalnim proizvodom poprskati i lagano utrljati u cijelu površinu glave. To treba ponoviti prilikom svakodnevna odlaska na takva mjesta tijekom cijelog razdoblja “istrebljenja” uši iz te sredine. Kako je riječ o prirodnom repelentu, bez prisutnosti ikakvih kemijskih sredstava, kosa se pri upotrebi tog preparata ne masti, koža tjemena se ne suši te nema nikakvih popratnih reakcija. Zbog upotrebe takvog sredstva kosu ne treba češće prati, a pri njegovoj uporabi širi se ugodan miris.

sprej protiv usiju

HERBAPHARM d.o.o.

Svačićeva 5
21000 Split
Tel. +385 21 25 01 64
Mob. +385 98 35 65 00 / +385 91 89 11 822
www.herbapharm.hr
ap.herbapharm@gmail.com

Vitashop

Najnovije

Najčitanije