10 načina kako i ti možeš živjeti ekološki prihvatljivije!

10 načina kako i ti možeš živjeti ekološki prihvatljivije!

10 načina kako i ti možeš živjeti ekološki prihvatljivije!
  • Objavljeno: Petak, 29.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Od kupovanja proizvoda, pripreme hrane, grijanja prostora, čišćenja do načina na koji odlažemo otpad, u svakodnevnom životu stalno radimo stvari koje na razne načine utječu na okoliš. Sada je pravo vrijeme kada se moramo potruditi živjeti održivije kako bismo imali pozitivan utjecaj na okoliš, a na kraju ćemo ovaj planet učiniti boljim mjestom za nas i buduće generacije.

Prati nas na posebnoj domeni Svijet Novih Navika i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu!

Prvi korak je usvojiti ovih 10 načina za ekološki prihvatljiviji život u svakodnevnom životu.

1. Recikliraj otpad

Većina uređaja koje koristimo kod kuće završava na odlagalištima koja imaju negativan utjecaj na okoliš. Kako bismo smanjili količinu otpada koji odvozimo na odlagališta, većinu bismo trebali reciklirati. Na primjer, možemo reciklirati i ponovno upotrijebiti plastiku, papir, staklo i metal. Prije recikliranja, trebaš znati kako reciklirati prema materijalima od kojih su predmeti izrađeni, odvojiti ih te reciklirati prema njihovim kategorijama.

Gotovo svi proizvodi od papira mogu se reciklirati osim onih koji imaju plastične ili metalne komponente. Isto tako, postoje vrste plastike koje se mogu reciklirati i one koje se ne mogu reciklirati. Plastika koja sadrži polistiren tereftalat poput boca za vodu može se reciklirati, dok se plastika koja sadrži polivinil klorid poput prozirnih plastičnih omota za hranu ne može reciklirati. Isto vrijedi i za recikliranje stakla i metala. U Hrvatskoj odvajate plastični i metalni otpad u žute spremnike, papirnati u plave spremnike, staklo u zelene, a biootpad u smeđe, dok se komunalni miješani otpad baca u zasebne kontejnere.

2. Isključi sve električne uređaje kada ih ne koristiš

Još jedan jednostavan način koji se može prakticirati kod kuće kako smanjiti račune za struju i spasili okoliš je isključivanje svih električnih uređaja. Neki od uređaja poput televizora, osobnih računala, mikrovalnih pećnica i slično nastavljaju sisati energiju, a time i vaš novčanik. Kada su ti uređaji isključeni, oni i dalje dopuštaju mali protok električne energije. Stoga je najbolji način uštede tako da ih isključiš.

Također možeš uštedjeti na računima za struju tako da odjeću pereš u hladnoj vodi. Prema World Watch Instituteu, 85% energije za strojno pranje rublja koristi se za zagrijavanje vode. Također, upotrijebite prirodnu sunčevu svjetlost za sušenje odjeće tako da je nakon pranja objesiš na konop za rublje, a umjesto korištenja klima uređaja radije otvaraj prozore radi ulaska svježeg zraka.

3. Nemoj samo bacati stvari

Dobro razmisli hoćeš li popraviti ili baciti uređaje kada prestanu raditi ili se pokvare i predmete koji se slome ili potrgaju. Neke stvari se ekonomski isplati popraviti nego samo baciti. Možete i sama naučiti popraviti uređaje, a tako ćete uštedjeti na energiji, vremenu i novcu koji se koristi za kupnju novih stvari, a i izoštrit ćeš neke nove vještine, npr. šivanje.

4. Smanji konzumaciju mesa

Znaš li da smanjenjem konzumacije mesa uvelike utječeš na okoliš i pridonosiš spasu planeta? Dobar postotak zemljine površine koristi se za uzgoj stoke, a krčenje šuma često se događa samo s ciljem dobivanja zemlje za držanje stoke. Posljedično, dolazi do emisije metana iz životinjskog izmeta i korištenja gnojiva, a što u kombinaciji dovodi do emisije stakleničkih plinova. Također, stočarstvo uvelike doprinosi onečišćenju vode kroz rijeke i potoke.

5. Budi ekonomična s papirom

U današnjem digitalnom svijetu možemo smanjiti upotrebu papira pohranjivanjem podataka u datoteke na našim računalima umjesto da ih ispisujemo na papir. Drugi način je korištenje samo malog dijela papira koji vam je potreban, a ne printanje i ispisivanje cijelih listova papira. Korištenjem manje papira štedimo dobru količinu energije koja se koristi u proizvodnji papira te doprinosimo smanjenju broja godišnje posječenih stabala.

6. Prenamijeni staru odjeću

Odjeću koju više ne nosiš možeš donirati onima kojima je potrebna ili je prenamjeniti u nešto drugo. Izreži svoje stare majice i pretvorite ih u krpe za čišćenje. Mogu biti od neprocjenjive važnosti za brisanje prašine, pranje podova i brojne druge kućne poslove, a tako ćeš smanjiti i račune za struju i istovremeno pomoći u prirodnom zagrijavanju kuće.

7. Niskoenergetski načini održavanja topline

Postoje razne metode koje možeš koristiti za zagrijavanje tijekom hladnih godišnjih doba. Na primjer, umjesto uključivanja grijanja, obucite topliju odjeću. Zimi nije potrebno grijati termostat da biste mogli nositi kratke rukave. Također, održavajte pod toplim tako što ćeš ga prekriti sagovima i tepisima.

8. Prouči ono što kupuješ

Danas većina zdravstvenih problema potječe od toksina koji se u atmosferu ispuštaju smećem. Smeće koje odlažemo na odlagališta također zahtijeva stalni nadzor kako bismo bili sigurni da se opasne kemikalije ne infiltriraju u okolni okoliš. Postoji nekoliko pitanja na koja morate imati odgovor prije bilo kakve odluke o kupnji. Koliki je životni vijek predmeta? Koliko dugo se može koristiti? Nakon svoje svrhe, hoće li završiti u smeću? Vrijeme je da počneš ulagati u proizvode koji se mogu ponovno koristiti za održiv način života.

9. Zasadi vlastiti vrt

Pokušaj uzgojiti vlastito povrće, voće, začinsko bilje, a ako nemaš vrt, za to vam može poslužiti i balkon. Dobit ćeš svježe i zdravo uzgojeno voće i povrće i tako obogatiti svoju prehranu zdravim namirnicama kojima znaš porijeklo.

10. Zagrijavaj se na solarne panele ako možeš

Solarni paneli su ekološki prihvatljivi jer smanjuju količinu emisije ugljika u okoliš. Oni koriste sunčevu svjetlost za proizvodnju energije, stoga smanjuju račune za električnu energiju. Ako ti životno okruženje to dopušta, prouči kako ih možete koristiti u svom domu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije