Kako možeš smanjiti otpad: vodič za početnike u 18 koraka

Kako možeš smanjiti otpad: vodič za početnike u 18 koraka

Kako možeš smanjiti otpad: vodič za početnike u 18 koraka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Smeta vas kad vidite koliko otpada ostavljate? Želite nešto promijeniti u vezi toga, ali osjećate da bi vaš doprinos bio zanemariv i da ne bi značajno pomogao. Nijedan doprinos nije premalen, ali nijedna promjena ne događa se preko noći. Važno je da svatko od nas počne poduzimati male korake kako bismo smanjili otpad koji proizvodimo.

Prati nas na posebnoj domeni Svijet Novih Navika i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu!

Što je koncept Zero Waste?

Istina je da se možemo osjećati kako je nemoguće ne stvarati ikakvo smeće i otpad, ali kada odaberete način života s nultim otpadom, više pažnje posvećujete tome kako vaše potrošačke navike utječu na okoliš. Više ste oprezni oko toga što i kako konzumirate. Smanjujete ono što vam treba, ponovno koristite iste stvari koliko god možete te nosite manji dio korištenog na recikliranje i kompostirate ono što se ne može reciklirati.

Zašto minimizirati otpad?

U čemu je uopće problem s otpadom i zašto trebamo više raditi na smanjenju otpada koji proizvodimo? Usvojili smo jednokratni način života i više ne cijenimo svoje stvari. Uzimamo stvari samo zato što možemo i na taj način trošimo previše resursa. Što više trošimo, više otpada treba poslati na odlagališta. Odlagališta su toksična i veliki su doprinos onečišćenju. Moramo smanjiti potrošnju i naučiti višekratno koristiti stvari kako bismo smanjili toksični otpad. Isto tako, veliki dio otpada ne stigne do odlagališta već završi bačen uz cestu. Velik dio odbačenog otpada je plastika koja ulazi u oceane i koja je opasna za život oceana i naš život. Zato je važno reciklirati. No, je li to dovoljno i možemo li ovisiti samo o recikliranju?

Recikliranje je dobro rješenje no uz njega svakako moramo usvojiti naviku smanjenjog korištenja stvari i proizvodnje otpada. Svatko od nas može učiniti svoj doprinos konzumirajući manje stvari i na taj način biti svjesniji otpada oko sebe.

18 načina za smanjenje otpada u svakodnevnom životu

Postoji mnogo toga što možemo učiniti kako bismo smanjili otpad no najvažniji savjet je da pokušate učiniti jednu stvar i jednom kada to postane navika, pokušajte drugu stvar. Svaki korak je korak prema boljem i održivijem načinu života. Evo nekoliko načina kako smanjiti otpad u svakodnevnom životu:

1. Konzumirajte manje i koristite ono što imate

Ako vam ne treba, nemojte kupiti. Ako uzmete trenutak i samo razmislite o tome, puno onoga što imate ne treba vam jer možete i bez toga. Što manje konzumirate, manje ćete stvarati i otpada. Također, prije nego kupite nove predmete provjerite što već imate u svom domu kako biste smanjili nepotrebno gomilanje.

2. Umjesto jednokratne upotrebe odaberite višekratnu

Napravite reviziju smeća tjedan dana bilježeći što bacate nakon samo jedne upotrebe. Najčešći krivci bit će plastično posuđe, papirnati ubrusi i plastične boce za vodu. Tamo gdje možete, zamijenite stvari koje jednom koristite predmetima za višekratnu upotrebu. Na primjer, zamijenite plastični pribor s priborom za jelo za višekratnu upotrebu. Uvijek se odlučite za predmete za višekratnu upotrebu, posebno vrećice. Studije pokazuju da se procjenjuje da se u svijetu svake godine potroši oko 500 do 1 milijardu plastičnih vrećica. Plastične vrećice i boce uzrokuju najveći pritisak na naš okoliš. Njihova zamjena u svakodnevnom životu jedna je od najbržih i najlakših promjena prema smanjenju otpada. Uložite u nekoliko vrećica za višekratnu upotrebu i upotrijebite ih za kupovinu. Dobar trik je staviti jednu vrećicu za višekratnu upotrebu u svaku torbu koju imate sa sobom tako da se uvijek sjetite uzeti jednu. Prelaskom na samo vrećice za višekratnu upotrebu možete napraviti ogroman utjecaj na okoliš. Koristite staklene posude i nabavite ekološki prihvatljivu bocu za višekratnu upotrebu umjesto da svaki put kupite plastičnu bocu.

3. Kupujte u rinfuzi

Kupnja u rasutom stanju još je jedan sjajan način za smanjenje otpada kod kuće. Ne samo da možete spasiti okoliš, već i novčanik! Mali predmeti akumuliraju količinu ambalaže koja se koristi povećavajući količinu otpada. Sve je više trgovina hranom i tržnica koje prodaju prehrambene artikle u rasutom stanju, posebno suho voće, orašaste plodove, žitarice, rižu, grah, začine, čajeve itd. Diljem svijeta postoje trgovine koje nude čak i stanice na kojima možete napuniti šampon, sapun i druge toaletne potrepštine. Provjerite u kojim trgovinama možete ponijeti vlastite spremnike, staklenke i kutije.

4. Kompostirajte ako možete

Kompostiranje je jedan od najvažnijih prirodnih procesa u službi smanjivanja količine otpada. Kompostirati možemo sav biljni otpad iz kuhinje, vrta, voćnjaka i travnjaka. Kompostiramo ostatke voća i povrća, talog kave i čaja, ostatke kruha, listove salate, kelja, blitve i sl., koru drveta, papirnate maramice itd. Proučite kako i gdje možete kompostirati (npr. u ograđenim prostorima ili vrtnom komposteru).

5. Ponesite obrok na posao umjesto da naručujete dostavu

Smanjite otpad donoseći vlastitu hranu i piće na posao umjesto da naručujete dostavu. Ne samo da je bez otpada, već ćete i uštedjeti novac. Ako uzimate hranu za van, ponesite vlastito posuđe i pribor. Ponesite šalicu za kavu koju već imate doma i napunite je kod kuće dnevnom dozom kave umjesto da svako jutro kupujete kavu. Na taj način ne morate koristiti plastičnu ili papirnatu čašu svaki put kad vam je potrebna kava, a uštedjet ćete i novac.

6. Odbacite papirnate ručnike

Papirnati ručnici praktični su za brisanje ili sušenje ruku, a u najvećim količinama koriste ste u kuhinji. Umjesto toga koristite spužve i kuhinjske krpe za višekratnu upotrebu koje možete oprati.

7. Kupaonica s nultim otpadom

Napunite svoju kupaonicu proizvodima s manje ambalaže, a možete koristiti i šminku s nultim otpadom. Svi ovi proizvodi brzo će vam pomoći da usvojite život bez otpada. Kretanje prema životu s nultim otpadom može se činiti zastrašujućim, ali kao što možete vidjeti, to stvarno ne mora biti. Osim toga, pomoći će nam da izbjegnemo nepotrebno konzumiranje i rasipnost. Dakle, umjesto tekućeg koristite kruti sapun i ostale ekoloških prihvatljivije proizvode. Takvi sapuni najčešće dolaze umotani u papir te stvaraju manje otpada od tekućih sapuna koji se nalaze u plastičnoj ambalaži. Također, razmislite o korištenju ekološki prihvatljivijih deterdženta za pranje rublja. Razmislite o odbacivanju plastične četkice i zamijenite je onom od bambusa. Također, i pamučne blazinice koje se obično izrađuju od plastike zamijenite višenamjenskim.

8. Zamijenite listiće za sušilice kuglicama za višekratnu upotrebu

Zamijenite listiće za sušilicu kuglicama za sušenje. Kuglice upijaju više vode, čime se vrijeme sušenja smanjuje do 25 posto. Na taj način vaša će sušilica potrošiti manje energije omogućujući vam uštedu više energije i uštedu na računima za električnu energiju.

9. Nabavite britvicu

Da biste prestali gomilati otpad jednokratnih britvica koristite britvicu koja je metalna i ima zamjenjive žilete koji se mogu reciklirati. Također, možete razmisliti i o drugim načinima za brijanje i depiliranje. Primjerice, uložite u brijaći aparat za muškarce i epilator za žene koji ćete koristiti više godina.

10. Popravite svoje stvari i donirajte predmete koje ne koristite

Ne bacajte stvari samo zato što su slomljene ili stare. Uvijek provjerite može li se stvar popraviti prije nego što požurite kupiti novu. Imate li stvari po svom domu koje više ne želite ili ne koristite? Nemojte ih bacati, nego ih donirajte. Postoje ljudi kojima će ti predmeti biti korisni. Donirajte knjige koje ne koristite lokalnoj knjižnici, vrtiću ili školi. Nemojte biti sakupljač, već donirajte i podržite lokalnu ekonomiju dijeljenja.

11. Planirajte svoje obroke

Pri odlasku u trgovinu planirajte kupnju jer na taj način smanjujete svoj otpad. Planiranjem obroka točno ćete znati što kupiti i tako ćete izbjeći višak proizvoda kojima bi mogao proći rok trajanja prije nego što ih upotrijebite. Plan obroka također će vas potaknuti da više kuhate kod kuće i izbjegavate dostavu.

12. Kupujte rabljene predmete

Kada idete u kupovinu razmislite o kupnji rabljenih predmeta kad god je to moguće. Na ovaj način možete uštedjeti novac, pa čak i priuštiti si robne marke koje inače ne biste mogli priuštiti.

13. On-line plaćanje računa i komunikacija bez papira

Ako možete, otkažite sve papirnate račune i umjesto toga plaćajte ih on-line. Isto vrijedi i za bankovne izvatke. Plaćanje računa bez papira dugoročno će uštedjeti papir i okoliš. Iako smo u digitalnom dobu, još uvijek koristimo previše papira. Kad nešto trebate zapisati, koristite mobilni telefon ili računalo, ili barem otrgnite samo djelić papira umjesto da pišete po jednoj strani lista i zatim ga bacate u smeće. Koristite e-poštu umjesto papira kada komunicirate s kolegama na poslu.

14. Spremajte podatke na mrežu umjesto USB-a i vanjskih diskova

Spremite datoteke na mrežu, u oblak umjesto da koristite USB i vanjske pogone koji se ne mogu reciklirati. Google disk, iCloud i Dropbox dobre su usluge pohrane i dijeljenja datoteka.

15. Odaberite prirodne osvježivače zraka

Umjesto aerosolnih limenki ili pakiranja osvježivača zraka, koristite prirodne mirise kao što su potpuri, mirisni štapići i eterična ulja. Prirodni materijali lako se mogu kompostirati umjesto da ih odvoze na odlagališta.

16. Uložite u visoku kvalitetu proizvoda

Odaberite kvalitetu umjesto praktičnosti i dobrih ponuda na akcijama. Visokokvalitetni predmeti poput namještaja i odjeće izrađeni su da traju i ne morate ih mijenjati svakih nekoliko godina. Povoljnije ponude mogle bi vas dugoročno koštati više,a stvaraju i više otpada.

17. Kupujte lokalno i izbjegnite korištenje prijanjajuće folije

Prianjajuća folija se rijetko reciklira, stoga samo stvara otpad. Zamijenite je, kao i druge plastične folije, silikonskim vrećicama i silikonskom folijom koje se mogu oprati i ponovno koristiti. Lokalne trgovine koriste manje plastičnih folija. Kupujući lokalno, ne samo da ćete podržati lokalno gospodarstvo, već ćete i trošiti manje plastike. Dakle, umjesto da krenete u supermarket, posjetite lokalnu tržnicu ili zelenu trgovinu.

18. Recite NE trendovima

Može biti primamljivo potpasti pod svaki novi trend u modi ili gadgetima, ali prije nego vas uvuče, zapitajte se hoćete li htjeti taj predmet za godinu dana. To bi mogao biti samo hir koji će brzo proći, a ostavit će vam samo još otpada.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije