Naš oslonac - kralježnica

Naš oslonac - kralježnica

Naš oslonac - kralježnica
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.05.2012.
  • Broj pregleda: 2.857
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kralježnica je glavni oslonac tijela nužan za pokretanje, potporu trupa i glave, stabilizaciju zdjelice, stav tijela i zaštitu osjetljivih struktura kralježničke moždine. Nažalost, od bolesti kralježnice u Hrvatskoj boluje svaka deseta osoba što našu zemlju smješta u sam europski vrh po oboljenju koje drastično smanjuje radnu sposobnost i kvalitetu života. Među oboljelima ima razlika, ali svi prolaze kroz teško životno razdoblje bez obzira na to je li riječ o trncima i osjećaju ukočenosti, reskoj boli u leđima pri dizanju iz kreveta, ukočenom vratu ili potpunoj ukočenosti uz jake bolove koje ne smanjuju niti analgetici. Bolovi dramatično oštećuju kvalitetu života, a pacijenti pate od poremećaja sna, svaki drugi mora se ograničiti u sportu, svaki četvrti odustati od vožnje automobila, 22% ima poremećene odnose s obitelji i prijateljima, a 43% poremećen spolni život. Mnogi stručnjaci smatraju kako je epidemija bolova u leđima u industrijskim zemljama posljedica toga što je homo erectus postao homo sedens - gotovo sve svoje djelatnosti, od doručka preko rada u uredu do večernjega gledanja televizije, obavlja sjedeći.

Kada je riječ o tome odakle uopće potječe bol karakteristična za križobolju postoje tri glavna izvorišta. Prvo su mišići oko kralježnice, drugo su koštane i zglobne strukture same kralježnice, a treće živci leđne moždine koja prolazi kroz kralježnicu.

Bolni simptomi

Nažalost, o kralježnici razmišljamo tek kada počnemo osjećati tegobe i zdravstvene probleme.

Današnji način života karakterizira smanjeno kretanje i mnogo stresa. To utječe na porast degenerativnih oboljenja kičme ili kratko rečeno spondiloze. Sama spondiloza je genetski uvjetovan proces, a faktori koji je ubrzavaju su način života, nedovoljna fizička aktivnost, loše držanje tijela, profesije koje zahtijevaju dugo sjedenje ili određene položaje (vozači, građevinski radnici, informatičari...), odmaranje u nepravilnom položaju, prekomjerna tjelesna težina i drugi uzroci. Rjeđi uzroci bolova u vratu i kralježnici mogu biti upalni procesi, tumori, povrede ili osteoporoza zbog čega je važno da dijagnozu pravovremeno postavi liječnik.

Centar za bolesti i ozljede kralježnice Poliklinike Arithera Comfort

U sklopu Pliklinike Arithera Comfort osnovan je Centar za bolesti kralježnice. Zagreb je time dobio vodeći medicinski centar za bolesti kralježnice u Hrvatskoj i u regiji, vođen svjetski poznatim ekspertom za kralježnicu, prof. dr. sc. Gojkom Buljatom.

U Centru za bolesti kralježnice Poliklinike Arithera Comfort dijagnosticiraju se i liječe degenerativne bolesti kralježnice, ozljede kralježnice, bolne sindrome, mišićne napetosti u području kralježnice, deformacije kralježnice, diskus hernije i stenozu spinalnog kanala.

Odijeliti simptome normalnog starenja kralježnice od onog bolesnog, patološkog, prvi je korak u postavljanju prave dijagnoze i pronalaženju odgovarajuće metode liječenja. U Poliklinici Aritehera Comfort to čine s uspjehom.

Postavljanje dijagnoze bolesnika s križoboljom započinju iscrpnom anamnezom, kliničkim pregledom, potom slijede laboratorijska i radiološka dijagnostika. Kod sumnje na neurološka oštećenja radi se elektromioneurografija (očitavanje električnih mišićnih impulsa). Dijagnostika je posljednjih godina uvelike poboljšana uporabom kompjutorizirane tomografije (CT) i magnetske rezonance (MR), koje omogućuju detaljan prikaz kralježnice i sadržaja u njenom kanalu.

Metode liječenja

Kada je riječ o načinima liječenja bolesti vezanih za kralježnicu, oni se kreću od najjednostavnijeg poput promjene životnih navika, preko fizikalne terapije, odgovarajućih fizičkih aktivnosti,ostalih neoperativnih metoda, do operacijskih zahvata.

U Centru za bolesti kralježnice Poliklinike Arithera Comfort možete izliječiti bolesti kralježnice primjenom slijedećih metoda:

Dekompresijski tretmani kralježnice

Kao glavna alternativa metodi operacije discus hernie, ova neoperativna metoda, sa 86% učinkovitosti liječi bolove u gornjem i donjem dijelu kralježnice te u nogama i rukama.

Na najsuvremenijim aparatima za istezanje kralježnice, nježnim istezanjem smanjuje se pritisak na diskusima i zglobovima te se potencira prirodni proces cijeljenja i potiče prijenos tekućina i hranjivih tvari natrag u disk.

Dekompresijskim tretmanima kralježnice uspješno se lijeće dijagnoze: hernija diska, išijas, spinalna stenoza, spondiloartroza, degenerativna bolest diska, subluksacija, cervikalni sindrom, cervikobrachialni sindrom, toraktalni sindrom, skosindroma, skolioze, mialgie, osteohondroze, osteopatije...

Fizikalna terapija i rehabilitacija

Individualnom i ciljanom fizioterapijom rješavaju se i najmanji problem vezani uz bilo koji simptom ili stanje  kralježnice.

U smjeru ciljanog djelovanja, programi fizikalne terapije koncipiraju se prema trenutnom stanju problematične regije kralježnice i općem stanju lokomotornog sustava.

U tome pomažu elektroterapijske procedure poput : UZV, MAGNETOTERAPIJE, STRUJE, HIRO-HILT LASERA, posebne tehnike kao npr. TAPING METODE, DEKOMPRESIJSKOG TRETMANA, isto tako i  MEDICINSKE MASAŽE, a ono što svaku kombinaciju čini uspješnijom jesu vježbe/kineziterapija.

Individualna kineziterapija provodi se u dvorani i bazenu, ovisno o potrebama i indikacijama. Vježbe su upotpunjene velikim brojem rekvizita i pomagala, a uz stručno vodstvo fizioterapeuta i kombiniranjem različitih procedura postižu se maksimalni rezultati.

Operacijsko liječenje

Operacijskom liječenju će se pristupiti nakon što neurokirurg postavi apsolutne indikacije za operacijski zahvat. U tu svrhu postoje jasni kriteriji, a u pravilu se odnose na vidljiv neurološki deficit.

U Poliklinici Arithera Comfort  izvode minimalno invazivne operacijske zahvate te intervencije na kralježnici u svrhu dijagnostike i terapije. 

Postoperativni oporavak osiguran je na Odjelu Fizikalne medicine i rehabilitacije gdje su  uključene sve fizikalne procedure te obvezna hidrokineziterapija koja pacijenta dovodi do konačnog, uspješnog ozdravljenja.

Web stranice www.arithera.hr - riznica informacija o prevenciji bolesti kralježnice i uspješnom liječenju

Kako bi ipak izbjegli pojavljivanje bolesti, važno je poštivanje jednostavnih pravila ponašanja: adekvatno držanje tijela, umjerena redovita tjelesna aktivnost, jačanje mišića koji oblikuju prirodni zaštitni tampon oko kičme, redovna fizikalna terapija i medicinske vježbe. Pri izvođenju poslova potrebno je koristiti zaštitne položaje za kičmu, izbjegavati dugo sjedenje, neumjeren težak fizički rad. Preporučljivo je regulirati tjelesnu težinu na optimalnu, nošenje adekvatne obuće i korigirati spuštena stopala. Kod djece je od najranijeg djetinjstva potrebno razvijati kulturu bavljenja sportom i potrebno je pratiti razvoj deformacija sustava za kretanje. Na taj način možete spriječiti mnoge štetne i po kralježnicu neželjene posljedice!

Za više informacija o liječenju bolesti kralježnice posjetite www.arithera.hr ili direktno Polikliniku Arithera Comfort na adresi Petrova 128, 10 000 Zagreb, tel: +385 1 2304 074.

Najnovije

Najčitanije