Savjeti za život bez proširenih vena

Savjeti za život bez proširenih vena

Savjeti za život bez proširenih vena
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.08.2012.
 • Broj pregleda: 8.110
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Vene su krvne žile koje vode krv iz tkiva prema srcu zahvaljujući radu njihovih zalistaka. Dok stojite uspravno, venski potisak svladava silu gravitacije. Bolesne vene prvenstveno nastale uslijed bolesti-popuštanja zalistaka postaju prepunjene krvlju koju ne mogu poslati k srcu. Sve to rezultira preopterećenim, varikoznim venama koje onda postaju vidljive ispod kože.

Često nastaju zabune i mnogi pacijenti ne znaju prepoznati razliku između proširenih vena i kapilara.

Kapilare se uočavaju i kod proširenih vena,međutim često predstavljaju zasebnu pojavu - bolest ,nalikuju proširenim venama ali su puno manje. Bliže su površini kože, crvenkaste su ili plave boje. Javljaju se na nogama ali i na tijelu kao i licu. Variraju u veličini i često izgledaju kao paukova mreža.

Od kronično proširenih vena nogu boluje oko 25-40% ženske te sve više i muške populacije, oko 30%. Razlozi tome su brojni, a ključni razlog je bolest vezivnog tkiva stijenki vena uz poremećaj funkcije venskih zalistaka. Rastući trend potpomažu i suvremeni način života koji čovjeka sve više iz homo sapinensa pretvara u homo sedensa. Sjedenje, premala fizička aktivnost, modni trendovi, sve su to čimbenici koji utječu na porast broja oboljelih od proširenih vena. Ipak, najveću vjerojatnost da ćete oboljeti od proširenih vena donosi obiteljska geneza. Ako je netko od članova obitelji imao proširene vene, povećava se vjerojatnost da ćete ih imati i vi. Rizik proširenih vena povećava se i s godinama. Starenje uzrokuje pojavu slabosti stijenki vena, te njihovu manju elastičnost. Kontrakcija vena slabi i pritom se smanjuje protočnost krvi. Umjesto da teče do srca, krv se nakuplja u venama i uzrokuje njihovu proširenost.

Pitate se zašto su žene ugroženije od ove bolesti od muškaraca? Ženski hormoni imaju tendenciju da opuštaju venske stjenke. Hormonalne promjene tijekom trudnoće, menopauza i menstruacije faktori su rizika. Uzimanje hormonalne terapije ili kontracepcije također povećavaju rizik od nastanka proširenih vena. Veliki broj žena proširene vene dobivaju tijekom trudnoće. Trudnoća povećava volumen krvi u tijelu, a smanjuje protok krvi iz nogu prema zdjelici. Ove promjene na krvožilnom sustavu podržavaju razvoj fetusa, ali mogu izazvati nesretnu nuspojavu-proširene vene u nogama. One su isprva manje vidljive uz tendenciju da u kasnijim fazama trudnoće, uslijed povećavanja volumena maternice i jačeg pritiska na vene u nogama, postanu izraženije i puno vidljivije. Proširene vene koje se razvijaju tijekom trudnoće najčešće se povlače bez liječenja u roku od tri mjeseca nakon poroda. Osobe s obiteljskom predispozicijom proširenim venama obično tijekom trudnoće i nakon poroda prvi put i primijete pojavu bolesti.

Trendovi koje nam nameće suvremeni način života, a koje smo već spomenuli na početku teksta, od dugotrajnog sjedenja ili stajanja, preko nepravilne prehrane koja uzrokuje pretilost, nošenja preuske odjeće posebice u predjelu bedara i nogu i cipela sa visokim potpeticama do prekomjernog izlaganja suncu ili toplini u solarijima i saunama, savršeno pogoduju razvoju ove sve učestalije bolesti današnjice.

Ako proširene vene ne izazivaju simptome - bol ili edeme, moći ćete ih prepoznati po vidljivim znakovima poput promjene boje kože potkoljenica - često tamnija koža, pojavu kapilarne mreže oko gležnjeva ili češću pojavu dermatoloških problema kao što je ekcem.

Kad se pak bolni znakovi i simptomi pojave, oni uključuju: osjećaj težine u potkoljenicama; pečenje, grčenje mišića; edem - potkoljenica i gležnjeva; bol u nogama nakon dužeg kretanja, sjedenja ili stajanja; svrbež u okolini proširenih vena; pojava ulkusa - rana - najčešće u okolini gležnjeva; pojavu iznenadnih oteklina koje ukazuju na upalu - medicinskom terminologijom - tromboflebitis.

Zapušteni oblik bolesti ili krajnja posljedica proširenih vena su promjene u boji kože koja postaje osjetljiva uslijed tlakom smanjene prokrvljenosti što konačno rezultira pojavom rana - ulkusa kao najtežom posljedicom bolesti proširenih vena. Ulkusi nastali uslijed proširenih vena imaju kroničan tijek i glavni preduvjet za konačno izlječenje je uklanjanje uzroka njihovog nastanka.

Za postavljanje dijagnoze proširenih vena, potreban je pregled i ultrazvučna pretraga color dopplerom koji jasno slikovno prikazuje vene nogu, ali i druge strukture, kao što su arterije, potkožno masno tkivo, mišiće. Osim toga, korištenjem takozvanog dopplerovog efekta, navedena će pretraga dijagnosticirati da li postoji refluks - povrat u nekoj i kojoj od vena, odnosno da li u nekoj od vena postoji opstrukcija (začepljenje).

Dijagnosticirana bolest proširenih vena zahtjeva liječenje. Postoje različite metode liječenja a trenutno najmodernija, najuspješnija i gotovo bezbolna metoda je UGFS - ultrazvučno vođeno uklanjanje proširenih vena pjenom. Ova metoda proglašena je metodom izbora liječenja proširenih vena od strane svjetskih eksperata flebologa i predsjednika Britanskog Instituta za vene, dr. Philip Coleridge Smitha.

Postoje različite metode liječenja proširenih vena, a trenutno najmodernija, najuspješnija i gotovo bezbolna metoda je UGFS - ultrazvučno vođeno uklanjanje proširenih vena pjenom. Od ove godine u Poliklinici Arithera primjenjujemo unaprijeđenu UGFS metodu liječenja sa poboljšanim sastavom pjene i inovacijom u njenoj pripremi i tehnici aplikacije.

Kako se UGFS metoda provodi?

Sklerozacija pjenom izvodi se u ambulanti, uz adekvatnu lokalnu anesteziju. Cilj metode je ubrizgavanjem pjene uništiti glavnu površinsku venu koja uzrokuje pojavnost proširenih vena. U dugačku (saphenous) venu ubrizgavamo pjenu iznad koljena u području bedra, a kratke (saphenous) vene tretiramo na stražnjoj strani potkoljenice. Uz pomoć ultrazvuka kateter-iglu uvodimo unutar vene. Noga koja se liječi prije ubrizgavanja pjene postavlja se u povišeni položaj kako bi se ispraznile sve površinske vene. Pjena se priprema i ubrizgava u venu. Pjena se ubrzano širi duž tretirane vene i uz pomoć ultrazvuka se prati njezin tijek. Ubrizgavanje pjene se nastavlja da bi se pjena u cijelosti proširila kroz proširene vene. Za jedan zahvat potrebne su dvije do tri injekcije pjene.

Zašto odabrati UGFS metodu u Poliklinici Arithera?

 • odabirom ove metode liječenja izbjegavate dugotrajno i naporno bolničko liječenje, opću anesteziju i kirurške zahvate te dugotrajnu rehabilitaciju i neželjene izostanke sa radnog mjesta radi bolovanja,
 • uklanjamo proširene vene sa minimalnom mogućnošću recidiva (povrata),
 • liječenje se izvodi ambulantno, uz veliku uštedu vremena i momentalno vraćanje svakodnevnim aktivnostima,
 • liječenje je bezbolno sa minimalnim modricama,
 • nakon zahvata u kontinuiranom ste kontaktu s liječnikom koji je radio zahvat i uvijek ga možete nazvati, bilo da imate problem ili Vam je potrebno dodatno objašnjene. Konstantan monitoring od strane liječnika i nakon zahvata je zagarantiran,
 • odmah nakon UGFS tretmana pacijenti su u mogućnosti normalno hodati i nastaviti s radom,
 • odsustvo mogućih komplikacija koje su uobičajene za klasične zahvate,
 • odsustvo dugotrajnih, neugodnih oporavaka,
 • mogućnost obavljanja zahvata i u ljetnim mjesecima,
 • financijski prihvatljiva metoda liječenja.

Stilom života protiv proširenih vena

Ukoliko ste već primijetili pojavu proširenih vena ne postoji način da u potpunosti spriječite daljnji razvoj bolesti. Poboljšanje cirkulacije povećanjem tonusa mišića možete smanjiti daljnji razvoj proširenih vena ili dobivanja dodatnih.

I prije samog specijalističkog pregleda, možete početi sa preventivnim aktivnostima kao što su dijeta i gubljenje težine, podizanjem nogu tijekom sjedenja, izbjegavajte neudobnu obuću i preuske čarape ili hlače, pokušajte ne stajati ili sjediti duže od 30 minuta u istom položaju.

Nošenje kompresijske čarape često je prvi korak u preveniraju daljnjeg razvoja bolesti proširenih vena. Kompresijske čarape nose se cijeli dan. Stiskanjem noge, one pomažu u radu vena i mišića i cirkulaciji krvi kroz vene. Pri kupnji kompresijske čarape pazite da vam savršeno odgovaraju po čvrstoći i veličini, pri čemu vam može pomoći ljekarnik i uputiti vas na pravilan izbor. Kompresijska čarapa mora biti čvrsta, ali ne nužno preuska.

Vježbajte. Krećite se. Hodanje je izvrstan način poticanja cirkulacije krvi u nogama.

Pazite na težinu i prehranu. Prekomjerna težina stvara dodatni pritisak na vene. Ono što jedete može uvelike utjecati na vaše vene. Ne jedite presoljenu hranu kako bi spriječili otjecanje nogu. Jedite dosta žitarica i hranu s vlaknima.

Pazite što nosite. Izbjegavajte visoke potpetice. Ne nosite odjeću preusku oko struka, nogu ili prepona.

S vremena na vrijeme podignite noge. Da biste poboljšali cirkulaciju u nogama, uzmite nekoliko kratkih pauze dnevno i podignite noge iznad razine srca.

Izbjegavajte duže sjedenje ili stajanje. Pokušajte često mijenjati svoj položaj i krećite se najmanje svakih 30 minuta. Nemojte sjediti prekrštenih nogu. Ova pozicija može uzrokovati cirkulacijske probleme.

Za mnoge ljude, proširene vene jednostavno su kozmetički problem. Kod drugih, proširene vene mogu izazvati bol i nelagodu. Ponekad proširene vene izazivaju ozbiljne probleme i signaliziraju veći rizik od drugih cirkulacijskih problema.

Poznata operna diva Sandra Bagarić u Poliklinici Arithera riješila je estetski problem proširene vene.

sandra_20b.jpg

Ako prepoznate bilo koji od navedenih simptoma, javite se u Polikliniku Arithera gdje će Vas pregledati i liječiti stručnjak za bolesti krvnih žila dr. Zlatko Čačić, spec.radiolog, subspec. intervencijske radiologije, licenciran za primjenu UGFS metode ultrazvučno vođenog liječenja proširenih vena pjenom. Licencu je stekao pri Britanskom Institutu za vene u Londonu (British Vein Institut).

Za više informacija posjetite www.arithera.hr ili direktno Polikliniku Arithera Comfort na adresi Petrova 128, 10 000 Zagreb, tel: +385 1 2304 074

Najnovije

Najčitanije