Testiranja i pretrage krvi

Testiranja i pretrage krvi

Testiranja i pretrage krvi
  • Objavljeno: Utorak, 18.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Potpuna krvna slika

Uzima se mali uzorak krvi na ruci i mjeri se količina različitih tipova stanica. Obično može dijagnosticirati stanje ili pružiti uvid u probleme sa zdravljem. Provjerite što su normalne vrijednosti kada je u pitanju krvna slika.

Sedimentacija eritrocita (ESR)

Test se radi kako bi se provjerilo koliko vremena je potrebno da bi crvene krvne stanice pale na dno epruvete. Što brže padnu, to je veća vjerojatnost da je prisutna upala.

C-reaktivni protein

C-reaktivni protein se proizvodi u jetri i ako je prisutna veća količina nego što se preporuča, to znači da je prisutna upala u tijelu.

Koagulacijski test

Koristi se kako bi se otkrilo koliki je rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Također se koristi da bi se provjerilo jesu li prisutni poremećaji krvarenja.

Test elektrolita

Koristi se za otkrivanje hipernatremije, hiponatremije, hiperklamije i hipokalijemije. Može pružiti uvid u cjelokupno zdravstveno stanje.

Test glukoze

Mogu ga raditi svi, a naročito je potreban dijabetičarima kako bi se pokazalo je li dijabetes pod dobrom kontrolom ili ne. Pročitajte kako izgleda test tolerancije na glukozu.

Ispitivanje rada štitnjače

Otkriva poremećaje i bolesti u radu štitnjače. Ako imate nisku ili previsoku razinu hormona štitnjače, to znači da je u pitanju neka bolest štitnjače. Provjerite koji su hormoni štitnjače bitni za krvne testove.

ELISA test

Ako patite od virusnih ili bakterijskih infekcija, kao što je HIV ili ste razvili alergiju, imunološki sustav će proizvoditi specifična antitijela kao odgovor na infekciju ili alergiju. ELISA test će otkriti jesu li prisutna ta antitijela.

Test analize plinova

Uzima se uzorak krvi, najčešće sa zapešća. Ovaj test se koristi za provjeru ravnoteže kisika i ugljičnog dioksida u krvi, i pH ravnoteže krvi.

Genetičko testiranje

Genetičko testiranje uključuje vađenje uzorka DNK – a iz krvi, a zatim se određuje rizik od nastanka određenih genetskih mutacija. Provjerite što je sve bitno za testiranje nositelja nasljednih genetskih poremećaja.

Testiranje kolesterola

Obično se preporučuje ako se sumnja na povećan rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Kardiovaskularne bolesti, kao što su moždani ili srčani udar, utječu na normalan protok krvi kroz tijelo.

Krvna kultura

Uzima se mali uzorak krvi iz vene na ruci ili drugog dijela tijela. Pokazuje prisutnost tvari koje potiču rast bakterija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije