Najvažnije činjenice o dijabetesu

Najvažnije činjenice o dijabetesu

Najvažnije činjenice o dijabetesu
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je dijabetes?

Dijabetes je poremećaj u radu endokrinog sustava. Endokrini sustav je mreža žlijezda koje proizvode i otpuštaju hormone. Ti hormoni utječu na niz važnih funkcija u tijelu, a posebno na sposobnost tijela da koristi kalorije kao energiju za pokretanje stanica i organa. Endokrini sustav utječe na to kako srce kuca, kosa raste, kako se regenerira tkivo, pa čak i na plodnost. Igra važnu ulogu u prevenciji dijabetesa, bolesti štitnjače, smetnji rasta, seksualne disfunkcije i niz drugih poremećaja vezanih uz hormone.

Kako šećer utječe na dijabetes?

Razina glukoze u krvi se često naziva razinom šećera u krvi. Tijekom vremena, visoka razina šećera u krvi, povezana s dijabetesom, može oštetiti tijelo i uzrokovati neke druge zdravstvene probleme.

Ako je razina glukoze u krvi previsoka, to stanje se naziva hiperglikemija. Ako je razina glukoze u krvi preniska, to stanje se naziva hipoglikemija. Obje krajnosti nisu zdrave.

Koje su smjernice u kontroli dijabetesa?

Smjernice se razlikuju ovisno o dobi i vrsti dijabetesa, ali liječnik može predložiti konkretne mjere za svakog pojedinca.

Očitanja glukoze u krvi se trebaju svakodnevno raditi. Razine glukoze se trebaju bilježiti kako bi se terapija mogla prilagođavati potrebama.

Djeca s dijabetesom tipa 1

Prije obroka: 4-8mmol/l
Dva sata nakon obroka: manje od 10 mmol/l

Odrasle osobe s dijabetesom tipa 1

Prije obroka: 4-7mmol/l
Dva sata nakon obroka: Manje od 9 mmol/l

Dijabetes tipa 2

Prije obroka: 4-7mmol/l
Dva sata nakon obroka: Manje od 8.5mmol/l

Kako visoka razina šećera utječe na tijelo?

Glukoza je izvor energije vašim stanicama. Kada je razina glukoze visoka, počinje imati štetno djelovanje na stanice. Gušterača počinje pretjerano raditi, a razina inzulina ostaje previsoka. Postupno, gušterača postaje trajno oštećena.

Visoka razina glukoze nakon nekog vremena počinje štetiti žilama. Sve to može uzrokovati niz komplikacija, kao što su bolesti bubrega ili zatajenje bubrega, srčani i moždani udar, gubitak vida, erektilna disfunkcija, oštećenje živaca, slabu cirkulaciju u nogama i stopalima, sporo zarastanje rana.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije