Dr. Barić: ovo su najčešće zablude o pregledima dojki

Dr. Barić: ovo su najčešće zablude o pregledima dojki

Dr. Barić: ovo su najčešće zablude o pregledima dojki
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Pink Power

Prema podacima Registra za rak najčešći tip raka u žena u Hrvatskoj je rak dojke. Od ovog tipa raka obolijeva čak četvrtina žena novooboljelih od raka.

Unatoč ovoj poražavajućoj statistici, dobra je vijest što je rak dojke izlječiv u 90% slučajeva ako se otkrije u ranom stadiju i na vrijeme krene s liječenjem. Kako bi se karcinom otkrio na vrijeme potrebno je, neovisno o dobi, redovito obavljati samopregled dojki i, ovisno o dobi, ići na ultrazvuk dojke i mamografiju.

Međutim, zbog brojnih mitova i pogrešnog mišljenja mnoge žene ne vode računa o zdravlju svojih dojki. Upravo zato smo odlučili provjeriti koje su najčešće zablude vezane uz rak i zdravlje dojki i za mišljenje upitati Silviju Barić, dr.med., specijalist radiologije iz Poliklinike Aviva.

Mislim da je kod mene sve ok. Kada onda trebam ići na pregled i trebam li uopće? - Nina (28).

Dr. Barić: Karcinom dojke ne daje simptome koji bi nas upozorili da je dojka bolesna. Bolne dojke su fiziološko stanje i ovise prvenstveno o statusu spolnih hormona pri čemu se bolnost češće manifestira u drugoj polovici menstrualnog ciklusa.

Samopregledom bi se trebale uočiti eventualne asimetrije u elastičnosti i strukturi dojke i naravno u takvim situacijama potrebno je učiniti UZV pregled dojki.

Ako samopregledima ne uočavamo promjenu onda dolazimo na rutinske dvogodišnje UZV kontrole u 20-im godinama , odnosno 18-12 mjesečne intervale kroz 30-e, godine života.

Ako imam male grudi, onda moram ići na mamografiju jer se na ultrazvuku ništa ne može vidjeti - Helena (31).

Dr. Barić: UZV pregled je značajno pouzdaniji kod žena manjih dojki, nego kod žena velikih dojki. Ovisno o životnoj dobi i medicinskoj indikaciji, odlučujemo se kada ćemo raditi UZV, a kada mamografiju.

Trudnoća i dojenje pozitivno djeluju na grudi, stoga ne moram ići na preglede dok god sam trudna i dojim – Petra (29).

Dr. Barić: Točni su podaci da trudnoća i dojenje pozitivno utječu na cjeloživotno zdravlje dojke i smanjuju rizik od nastanka raka dojke, no nažalost ga u potpunosti ne anulira.

Tijekom trudnoće i dojenja nije nužno dolaziti na UZV-e preglede, nego preporučujemo to učiniti nakon prestanka dojenja. Naravno ako primijetite da nakon podoja dojka nije simetrično elastična, nego postoji asimetrična, tvrđa zona, potrebno je se javiti liječniku i napraviti UZV pregled.

Meni u obitelji nitko nije obolio od raka dojka, znači da neću ni ja – Martina (25).

Dr. Barić: Podatak da u obitelji nema karcinoma umanjuje naš osobni rizik od obolijevanja od te zloćudne bolesti, no nije garancija da se bolest neće dogoditi. Rizik od karcinoma raste s dobi žene i zbog toga su osmišljene smjernice kad i kako često se trebaju obavljati pregledi, kao i kombinacija tih pregleda. Naravno, napominjem da je na preglede potrebno odlaziti doživotno.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije