Ovo treba napraviti svaka žena!

Ovo treba napraviti svaka žena!

Ovo treba napraviti svaka žena!
  • Objavljeno: Srijeda, 20.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Pink Power

Listopad je mjesec tijekom kojeg nastojimo povećati svijest o zdravlju žena, a jedan od načina kako to učiniti je skretanje pozornosti na prevenciju bolesti koje pogađaju žensku populaciju.

Odvojiti vrijeme za zdrave navike ono je što bi svakoj ženi trebala biti rutina. U zdrave navike se pritom ne ubrajaju samo redovita tjelovježba, upravljanje stresom i raznovrsna prehrana, već i obavljanje rutinskih zdravstvenih pregleda.

Neka su stanja jedinstvena za žensku populaciju, što se najčešće odnosi na zdravlje dojki i reproduktivni sustav. Upravo su zato rutinski zdravstveni pregledi od životne važnosti za svaku ženu, jer mogu na vrijeme otkriti potencijalno opasna stanja.

Iako je većina žena upoznata s pregledima koje trebaju obavljati, nerijetko ih izbjegavaju zbog straha i nelagode. Uz to, mnoge žene i dalje nisu sasvim sigurne u kojoj dobi i koliko često se preporučuje obaviti određeni pregled.

Ginekološki pregled

Redoviti ginekološki pregled jedan je od ključnih koraka brige o ženskom zdravlju, jer na vrijeme može ukazati na rak vrata maternice, koji je moguće izliječiti ako se otkrije dovoljno rano. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak vrata maternice je treći najčešći tip raka koji se pojavljuje kod žena u dobi od 30 do 39 godina. Svim ženama se preporučuje jednom godišnje obavljati preventivne ginekološke preglede, dok učestalost obavljanja PAPA testa određuje ginekolog, ovisno o ranijim nalazima.¹

Iako se ginekološki pregledi najčešće povezuju s reproduktivnim razdobljem života, na njih trebaju obavljati i žene koje su u dobi kada prestaju mjesečna krvarenja, odnosno žene u perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi.²

Pregled dojki

Gotovo četvrtina novooboljelih žena od raka obolijeva upravo od karcinoma dojke. Kao i kod raka vrata maternice, ako se rak dojke otkrije na vrijeme moguće ga je uspješno izliječiti. Da bi se karcinom dojke na vrijeme dijagnosticirao, od životne je važnosti obavljati preventivne preglede.³

Preventivni pregledi dojki odnose se na ultrazvuk, mamografiju i samopregled dojki. Koje žene trebaju ići na ultrazvuk, a koje na mamografiju, ovisi o dobi. Samopregled dojki je, pak, potrebno raditi neovisno o dobi i to jednom mjesečno, u prvom dijelu ciklusa.

Tijekom dvadesetih i tridesetih godina života preporučuje se jednom godišnje raditi ultrazvuk dojki. Između 38. i 55. godine života savjetuje se, uz godišnji ultrazvuk, svake dvije godine odlaziti na mamografiju. Nakon 55. godine ultrazvuk dojki se radi samo po potrebi, dok se mamografija radi svake godine.

Osim neznanja, strah, sram i nelagoda neki su od razloga zašto žene izbjegavaju odlazak na preventivne preglede. Ako ne možete potisnuti strah od pregleda, razgovarajte sa svojim liječnikom i on će učiniti sve kako bi vam maksimalno olakšao situaciju, jer je odlazak na preventivni pregled najmanje što možete učiniti za svoje zdravlje.

Tijekom listopada u ljekarnama diljem Hrvatske prodaje se M.E.V. Feller® Livin' Beauty i Solgarov proizvod Skin, Nails and Hair označen ružičastom vrpcom, a 10 kuna od svake prodane bočice Salvus će donirati udruzi Europa Donna Hrvatska za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Reference:

¹ www.hzjz.hr

² necurak.hzjz.hr

³ ruzicastivodic.centarzdravlja.hr

Vitashop

Najnovije

Najčitanije