Ispovijed: Evo zašto trebate već u ranim 20-ima otići na pregled dojki

Ispovijed: Evo zašto trebate već u ranim 20-ima otići na pregled dojki

Ispovijed: Evo zašto trebate već u ranim 20-ima otići na pregled dojki
  • Objavljeno: Petak, 11.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Pink Power

Imala sam 22 godine kad sam posve slučajno napipala kvržicu u svojoj lijevoj dojci. Slučajno jer nisam bila svjesna da moram obavljati mjesečne samopreglede. Vjerojatno da sam obavljala samopreglede ta kvržica ne bi narasla do 2 cm zbog čega se morala hitno operirati.

I tako sam se u svojim ranim 20-ima našla na operacijskom stolu, nadajući se da će patološki nalazi potvrditi punkciju koja je pokazala da je u pitanju benigni, odnosno dobroćudni tumor, poznat pod nazivom fibroadenom.

Mnogo toga mi je u periodu od napipavanja kvržice do zadnje kontrole prolazilo kroz glavu. Raspoloženje se mijenjalo, čas sam se osjećala dobro, čas ne bih danima izašla iz kuće, ali jedan osjećaj je bio konstantan - usamljenost. Prije 12 godina sam imala osjećaj da sam jedina mlada djevojka koja prolazi kroz nešto slično. U bolnici sam susretala svega par mlađih žena, a u mojoj okolini nitko nije imao problema ikakve vrste s grudima. Nikakve ciste ni fibroadenomi se nisu spominjali. Zbog manjka informacija bila sam uvjerena da to što prolazim je rijedak slučaj. Moja obitelj i prijatelji su mi bili velika podrška, no toliko mi je nedostajalo popričati s nekim tko je prošao kroz slično iskustvo. Da smo si podrška, motivacija i inspiracija. Osjećala sam se usamljeno.

Prvi preventivni pregled potrebno je napraviti u dobi od 20. godina.

Godine su odmicale, ja sam nastavljala redovito ići na ultrazvučne preglede. Veliki ožiljak je počeo lagano blijediti. Nažalost, prije otprilike sedam godina su mi na redovnom pregledu otkrivene nove dvije kvržice. Prije dvije godine još jedna, i to na istom mjestu gdje je bio fibroadenom kojeg sam operirala. Redovito odlazim jednom godišnje na ultrazvuk, a ako je potrebno i jednom u šest mjeseci.

Moji fibroadenomi srećom ne rastu te je moje stanje stabilno. Niti jednu kontrolu ne preskačem, unatoč tome što tjednima prije zakazanog termina nemirno spavam i kroz glavu mi prolazi sto i jedna loša misao. Je li se stanje promijenilo, je li neki od fibroadenom narastao, je li se možda pojavilo nešto što nije toliko bezazleno… Sto i jedna misao. Ali stava sam da je bolje znati nego živjeti u neznanju zbog kojeg često bude prekasno za izlječenje. Tada život staje, i to ne samo za tebe nego i za ljude koji te vole.

Kako su godine odmicale, sve glasnije sam pričala o pojavi kvržica kod mladih djevojaka. Počela sam iskorištavati društvene mreže za osvještavanje mlađe generacije o važnosti preventivnih pregleda. I tada sam shvatila da moj slučaj ni po čemu nije izuzetak. Nažalost. Prilazile su mi žene koje su u početku sramežljivo pričale da su i one imale fibroadenom, da su bile na operaciji, ali ne žele o tome “baš tako javno pričati, boje se osude okoline”. Kako je vrijeme odmicalo tako su i mlade žene postale, srećom, glasnije te su jasno počele pričati i tome kako su ultrazvučni pregledi nužni te da ne trebamo čekati do svoje 40. kad bi trebali obaviti prvu mamografiju.

Redovite kontrole itekako utječu na naš život jer, doslovno, spašavaju živote.

Upoznala sam cure koje su s 18 godina prošle kroz dvije operacije, upoznala sam cure koje godinama prate stanje preko 10-ak fibroadenoma, upoznala sam, nažalost, i cure koje nisu bile te sreće te su njihove kvržice bile maligne zbog čega su prošle operacije, kemoterapije, zračenja. I to sve u ranim 20-ima. Dobroćudni i zloćudni tumori pogađaju i mlađe generacije. Prvi preventivni pregled potrebno je napraviti u dobi od 20. godina. On je posve bezbolan, traje svega 15-ak minuta i uistinu ne postoji opravdan razlog zbog kojeg ga odgađamo.

Da sam znala da se tako rano trebam brinuti o svojim grudima, vjerojatno bih svoj fibroadenom otkrila dok je još bio malen. Ne bih morala hitno ići na operaciju. Nekako bih se psihički lakše posložila. Znala bih također da je to veoma česta pojava kod mladih djevojaka i da to uistinu nije ništa strašno, nije smak svijeta, niti sam u svemu tome sama. Nažalost. Ali to ujedno pruža i utjehu i motivaciju da nastaviš sa svojim životom još jača jer ako mogu druge žene-zmajice, možeš i ti.

Rani ultrazvučni pregledi usađuju nam naviku redovite kontrole. Pregledi, nažalost, ne mogu utjecati da ne dobijemo dobroćudni ili zloćudni tumor. Ali redovite kontrole itekako utječu na naš život jer, doslovno, spašavaju živote.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije