Mamografija ispred vašeg kućnog praga? Da, moguće je.

Mamografija ispred vašeg kućnog praga? Da, moguće je.

Mamografija ispred vašeg kućnog praga? Da, moguće je.
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Pink Power

Mamografija je neophodna metoda za otkrivanje karcinoma dojke, no unatoč tome što preventivni pregledi smanjuju stopu smrtnosti i uvelike povećavaju mogućnost izlječenje, žene iznad 40. godine i dalje ne odlaze na ovaj nužan pregled. S ciljem otkrivanja raka dojke u početnom stadiju, dugoročnog smanjivanju smrtnosti od karcinoma dojke te stvaranju navika kod žena za provedbom redovitih mamografskih pregleda, pokrenut je program preventivne mobilne mamografije u gradu Zagrebu. Što je mobilna mamografija, kako i kada otići na pregled i što sve trebate znati o samom pregledu, objasnila nam je dr.med. Melita Jelavić, specijalist epidemiolog i voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Unatoč tome što je 90% raka dojke, ako je karcinom otkriven u početnom stadiju, potpuno izlječiv, ipak je rak dojke posljednjih desetljeća vodeći oblik raka u žena, kako po broju novooboljelih, tako i po broju umrlih. Od ove vrste raka najčešće obolijevaju žene iznad 50. godina života, no može se pojaviti kod mlađih žena, ali i kod muškaraca.

“Posljednji epidemiološki podaci dostupni za našu zemlju i grad Zagreb su sljedeći: u RH je 2016. godine zabilježeno 2.735 novooboljelih žena, u gradu Zagrebu njih 704 (Registar za rak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo). Posljednje 3 godine bilježi se pad smrtnosti od ove bolesti, tako je na razini RH u 2017. godini umrlo 853 žene (HZJZ), a u gradu Zagrebu 185, dok je 2018. godine na razini RH umrlo njih 789, (za razinu grada podatci još nisu dostupni)”, ističe dr.med. Melita Jelavić.

Komu je namijenjena mobilna mamografija?

Upravo zbog zabrinjavajućih brojki, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba uz potporu Hrvatskog senološkog društva, Hrvatskog liječničkog zbora sredinom 2004. godine započeli su s provedbom Programa preventivne mobilne mamografije. U početnim godinama program je bio namijenjen ženama u dobi od 45.-65. godina. Dvije godine kasnije, točnije u listopadu 2006. uvodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, čija ciljna populacija, žene u dobi od 50 do 69 godina, na svoju kućnu adresu dobivaju poziv na besplatan mamografski pregled.

Zbog toga dolazi do promjene i samog Programa preventivne mobilne mamografije koji je do danas namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina i starijim od 69 godina, koje nemaju uočljivih problema s dojkama, koje nisu nikad bile na mamografiji ili im je zadnji mamografski nalaz bio uredan

“U razdoblju od 2004. godine do danas, kroz program Preventivne mobilne mamografije pregled je obavilo više od 48.000 žena ciljne dobne skupine. Potrebno je naglasiti da je za njih 41% to ujedno bila i prva mamografija u životu. Broj mamografija u promatranom razdoblju se mijenjao sukladno uvođenju Nacionalnog programa i promjenama u ugovorenom programu s Gradskim uredom za zdravstvo. Posljednjih nekoliko godina kroz program se pregleda oko 2.000 žena godišnje. Program se već više od 15 godina provodi u kontinuitetu, a s obzirom na redovite ulaganja u opremu i stručni kadar danas se odvija i u mobilnoj, i u stacionarnoj mamografskoj jedinici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo”, objašnjava dr.med. Melita Jelavić.

Što je zapravo mobilna mamografija?

Kao što samo ime ukazuje, u pitanju je “pokretna” mamografija, odnosno mamografski pregled koji se odvija u mamografskom vozilu. Tako je mamografija dostupna većem broju žena i u svim zagrebačkim gradskim četvrtima. Osnovna misao vodilja projekta je “Mamograf dolazi ženi, a ne žena mamografu”. Isto tako mamograf može doći i na unaprijed dogovorenu lokaciju, kako bi se izašlo ususret zaposlenima ili pak starijim ženama. To znači da mamografsko vozilo prema unaprijed dogovorenom rasporedu dolazi u pojedine gradske četvrti i ženama omogućuje besplatan pregled nadomak njihovog kućnog praga. Također postoji mogućnost obavljanja pregleda u samom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

“Razlike po sigurnost osobe koja se snima i osoblja koje vrši snimanje, kao i kvalitete mamografske slike između mobilne mamografije i one odrađene u ambulantnim uvjetima nema, osim u prostoru gdje se samo snimanje odvija. Kod mobilne mamografije snimanje se odvija u vozilu koje svojim uređenjem i funkcionalnošću zadovoljava sve standarde za odvijanje mamografskog snimanja. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene dojke koje su premalene da bi se mogle otkriti palpacijom tj. napipati. Smatra se da je ovim pregledom moguće pronaći promjene i do dvije godine ranije nego što se one mogu utvrditi kliničkim pregledom.

Kako obaviti pregled mobilne mamografije?

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” nam objašnjavaju kako je potrebno unaprijed zakazati termin, i to telefonski na broj 01/4696-309. Za pregled vam nije potrebna liječnička uputnica kao ni zdravstveno osiguranje - pregledi su besplatni za sve stanovnice grada Zagreba. Sve dodatne informacije, dostupne su i na službenoj stranici.

“O terminu boravka pokretne mamografske jedinice u pojedinoj gradskoj četvrti, žene se obavještavaju putem medija, letaka, plakata i ostalih dostupnih načina oglašavanja. Prilikom dolaska na mamografiju žena potpisuje izjavu o suglasnosti te ispunjava obrazac s osobnim podacima. Po izradi slika ili CD-a s istima, ispunjeni obrasci i mamografske snimke dostavljaju se liječnicima specijalistima radiologije na dvostruko očitavanje. Mamografske snimke i nalazi, koji sadrže i daljnje upute, poštom se dostavljaju pregledanim ženama unutar mjesec dana od pregleda”, objašnjava dr.med. Melita Jelavić.

Osim samo pregleda kontinuirano se provodi i edukacija žena u malim skupinama od strane inženjera medicinske radiologije. Tako mobilni mamograf ujedno pridonosi i povećanju svijesti o potrebi i vrijednosti preventivnih aktivnosti.

Na naše pitanje planira li se u preventivni program uvrstiti i ultrazvuk dojki, koji je preventivni pregled žena do 38. godine, dr.med Melita Jelavić ističe kako se već duže vrijeme intenzivno o tome razmišlja te da su pokrenute projekte inicijative. Prije konkretnih akcija, potrebno je dobiti pozitivno mišljenje i suglasnost partnerskih institucija na razini grada, ali i nadređenih institucija na državnoj razini.

Kao žena, ali i kao liječnica koja se bavi prevencijom, moram naglasiti da smo svatko ponaosob odgovorni za unaprjeđenje i očuvanje vlastitog zdravlja. S obzirom na kompleksnost nastanka raka dojke još uvijek ga nismo u mogućnosti spriječiti, no ono što je znanstveno i svakodnevnoj medicinskoj praksi prihvaćeno su mjere i aktivnosti njegova ranog otkrivanja. Rano otkrivanje pridonosi uspješnijem liječenju raka dojke. Uz redovito provođenje samopregleda dojki koje se ženama savjetuje od 20-te godine života, kako bi upoznale svoje dojke i na vrijeme uočile promjene, do 40 godine života savjetuju se ultrazvučni pregled dojki jednom godišnje, a od 40-te godine i redoviti klinički pregledi koje obavlja liječnik barem jedanput godišnje. Prvi mamografski pregled svaka bi žena trebala napraviti između 38 i 40 godine života pa nadalje svake dvije godine”, za kraj poručuje dr.med. Melita Jelavić.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije