Sve što trebate znati o beta karotenu!

Sve što trebate znati o beta karotenu!

Sve što trebate znati o beta karotenu!
  • Objavljeno: Subota, 09.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Beta karoten je crveno-narančasti pigment koji se nalazi u biljkama, voću i povrću, osobito onom šarenom. Ime dolazi od grčke riječi „beta“ i latinske „carote“, što znači mrkva.

Ljudsko tijelo pretvara beta karoten u vitamin A koji nam je potreban za zdravu kožu i sluznicu te utječe na imunološki sustav i poboljšava vid.

Iako beta karoten sam po sebi nije bitan nutrijent, vitamin A jest.

Otkrijte 6 zdravstvenih prednosti beta karotena!

Mnogi ljudi uzimaju beta karoten kao dodatak prehrani kako bi poboljšali zdravlje, ali i ten, a prednost prehrambenog beta karotena je ta da ga tijelo pretvara u vitamin A samo u onolikoj dozi koliko mu je potrebno. Višak vitamina A dovodi do trovanja, a visoke razine se pojavljuju ako konzumirate previše dodataka prehrani.

U hranu bogatu beta karotenom spadaju: mrkva, marelica, šparoga, brokula, kineski kupus, peršin, lišćem lišća, grejpfrut, začini (čili prah, origano, paprika, peršin), kelj, kečap, tikvica i slatki krumpir. Ako redovito konzumirate hranu bogatu beta karotenom, ne trebate dodatke prehrani.

Postoji više načina na koje beta karoten može pomoći ljudskom zdravlju.

  1. Kao i svi karotenoidi, beta karoten je antioksidans. Antioksidans je tvar koja inhibira oksidaciju drugih molekula, smanjuju rizik od razvoja raka i bolesti srca te štiti tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali oštećuju stanice oksidacijom što na kraju može uzrokovati nekoliko kroničnih bolesti.
  2. Potiče stvaranje melanina i neutralizira štetne slobodne radikale koji povećavaju negativan učinak sunčevih zraka.
  3. Beta karoten smanjuje kognitivni pad. Oksidacijski stres ključan čimbenik kognitivnog poremećaja, a antioksidanski smanjuju njegovu pojavu.
  4. Visoka razina beta karotena u krvi nadoknađuje neka oštećenja pluća uzrokovana slobodnim radikalima kisika.
  5. Pomaže u sprječavanju brojnih bolesti poput: osteoartritisa, astme, raka dojke i jajnika, očnih bolesti, oralne leukoplakije, plućnih bolesti i drugih te pomaže u održavanju fizičke aktivnosti i zdrave trudnoće.

Negativne posljedice beta karotena su te da reagira s nekim lijekovima na način da ometa djelovanje lijekova čineći ga manje učinkovitim, povećavajući mu snagu ili mijenjajući ono što bi trebalo učiniti. Lijekovi koji se ne bi trebali kombinirati su: statini, neki lijekovi koji snižavaju kolesterol, Orlistat (Xenical i Alli, lijekovi za kontrolu težine) te mineralno ulje za liječenje opstipacije.

Dugotrajna konzumacija alkohola može reagirati s beta karotenom, povećavajući šanse za razvoj bolesti jetre.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije