Evo kako izgleda pravilna njega kože nakon izlaganja suncu!

Evo kako izgleda pravilna njega kože nakon izlaganja suncu!

Evo kako izgleda pravilna njega kože nakon izlaganja suncu!
  • Objavljeno: Utorak, 10.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Sunce, more, toplina i preplanuli brončani ten samo su neki od razloga zašto volimo ljeto. Ipak, znamo da kožu treba oprezno izlagati suncu kako bismo izbjegli neželjene posljedice, jer direktno izlaganje suncu bez zaštite je jedan od najvećih neprijatelja našoj koži.

Izlaganje suncu oštećuje kožu i uzrokuje opekline, a s vremenom dolazi do pojave bora, tamnih mrlja i drugih promjena na koži. Istraživanja pokazuju da upravo izloženost UV zrakama čini čak 80% uzroka starenja kože.¹

Tijekom života u organizmu se akumulira šteta nastala UV zračenjem. Osim oštećenja DNK koje potiče starenje i karcinogenezu, UV zrake uzrokuju upale, imunološke promjene i fizičke promjene.²

Osim što je kožu potrebno štititi prilikom izlaganja suncu, za zdravu kožu važna je i pravilna njega nakon sunca. Ono što radimo nakon sunčanja, jednako je važno poput onoga što radimo kako bismo kožu pripremili za sunce. Zato vam otkrivamo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome da vaša koža izgleda zdravo i sjajno nakon izlaganja suncu!

1. Hidratizirajte kožu

Prekomjerno izlaganje suncu može poprilično isušiti kožu. U ljetnom periodu jedan od glavnih proizvoda u kozmetičkoj torbici treba biti hidratantna krema, koja će vratiti potrebnu vlagu koži lica i tijela. Odaberite kremu koja ne sadrži sastojke poput alkohola i parfema, jer oni mogu dodatno nadražiti oštećenu kožu. Da biste lakše zadržali vlagu u koži, kremu nanesite nakon tuširanja dok je koža još malo vlažna.

2. Izbjegavajte piling

Brončani ten je prekrasan, no nakon nekog vremena koža se počinje ljuštiti. Iako guljenje kože ne izgleda lijepo, nemojte nasilno ubrzavati taj proces. Koža se treba prirodno obnoviti, stoga izbjegavajte koristiti piling jer tako možete pogoršati iritaciju i uzrokovati bol.

3. Pazite što pijete i jedete

Nakon, ali i tijekom izlaganja suncu organizmu je potrebna tekućina. Kako biste nadoknadili gubitak tekućine koju ste izgubili kroz kožu konzumirajte dovoljne količine vode i prirodnih napitaka. Također, regeneraciji kože pomoći će konzumacija voća i povrća čiji nutrijenti pomažu zaštiti i obnovi kože, kao što su: borovnice, lubenica, orašasti plodovi, mrkva, lisnato povrće i cvjetača.³

4. Ne zaboravite na antioksidanse

Izlaganje UV zrakama dovodi do stvaranja slobodnih radikala u koži, što je glavni uzrok tamnih mrlja i bora. Srećom, postoji prirodno oružje protiv slobodnih radikala – antioksidansi! Osim što antioksidansi zaustavljaju razvoj nekih medicinskih stanja, pogotovo su važni tijekom ljeta jer ublažavaju upalne procese i tako pomažu spriječiti oštećenja od sunca, a možete ih konzumirati kroz hranu ili kao dodatke prehrani.

Zaštita kože nakon sunčanja

Da biste svoju kožu pravilno zaštitili iznutra, možete konzumirati dodatke prehrani koji su namijenjeni upravo za vaš tip kože.

Ako ne znate ili niste u potpunosti sigurni koji tip kože imate, to možete otkriti ispunjavanjem kratkog upitnika koji će vam pomoći u zaštiti vaše kože! Upitnik potražite na: mysun.expert.

Reference:

¹ www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/skin-sun-damage-treatment

² www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344124

³ www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-reverse-sun-damage-skin-protection

⁴ www.centarzdravlja.hr/zdrav-zivot/specijal-pripremite-kozu-za-ljeto/antioksidansi-ljeto

Vitashop

Najnovije

Najčitanije