Najbolja prirodna zaštita od komaraca krije se u ovim biljkama

Najbolja prirodna zaštita od komaraca krije se u ovim biljkama

Najbolja prirodna zaštita od komaraca krije se u ovim biljkama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdravlje kože

Toplo proljetno sunce već neko vrijeme snažno grije, a s toplijim vremenom dolaze i ne tako omiljeni kukci, od kojih su zasigurno najdosadniji – komarci.

Ubod komarca često je neugodan, popraćen crvenilom, oteklinom i svrbežom. Ako planirate uživati u dvorištu ili negdje na otvorenom, pripremite se na borbu s komarcima koja će postati vaša svakodnevica.

Repelenti protiv komaraca

Jeste li znali da komarci imaju 10 000 puta jači njuh od čovjeka? Upravo zato mogu nanjušiti miris krvi s udaljenosti do čak 75 metara. Zbog njihovog istančanog njuha, mirise možemo podijeliti na atraktante (mirise koji ih privlače) i repelente (mirise koji ih odbijaju).

Repelenti su sredstva koja spadaju u skupinu pesticida, a podskupina pesticida koja se odnosi na komarce su repelenti insekata. Repelenti u zraku onemogućuju komarcima orijentaciju prema izvoru mirisa, odvraćaju ih od čovjeka (ili životinje) i tako smanjuju mogućnost njihovog uboda, a samim time se smanjuje i vjerojatnost zaraze od bolesti koje prenose komarci, krpelji, muhe i drugi insekti.

Prirodna zaštita od komaraca

Na tržištu postoji velik izbor sintetskih repelenata koji sadrže različite kemijske spojeve, ali priroda sama nudi rješenje protiv komaraca u raznim biljkama koje mogu pružiti jednaku zaštitu kao i sintetski proizvodi.

Iako postoji više vrsta biljaka koje štite od komaraca i insekata, donosimo vam najpoznatije biljke koje svojim mirisom odbijaju komarce pa ih je dobro imati u vrtu ili od njih napraviti pripravke u obliku spreja, gela ili roll-on sticka kojeg možete nanijeti direktno na tijelo i odjeću te pošpricati prostor u kojem često boravite.

Menta ili metvica

Osim u koktelima, čajevima i jelima, osvježavajuća menta može pomoći u odbijanju komaraca. Menta se lako sadi, ali se teško uklanja kad se jednom ukorijeni u vrtu. Stoga je bolja opcija posaditi mentu u tegli i brati listove iz nje. U tegle možete posaditi više mente i držati na mjestima gdje često boravite.

Lavanda

Eterična ulja prave i širokolisne lavande izvrstan su repelent protiv komaraca, a lavandu ćete imati tijekom ljetnih mjeseci jer voli topla i suha mjesta. Za zaštitu od komaraca razrijedite lavandu baznim uljima, poput maslinovog ili bademovog. Eterično ulje lavande dobro je za ublažavanje svrbeža nakon uboda, a toliko je nježno da se može namazati i na kožu bebe. Nanesite jednu do dvije kapi na bolno mjesto, a u svrhu zaštite od komaraca možete koristiti i macerat lavande (pripravak koji se dobiva natapanjem biljke u ulju).

Petunija

Petunija je prelijepa ukrasna biljka koja krasi mnoge vrtove i balkone, a poznata je kao pesticid prirode jer može odbiti lisne uši, moljce, gusjenice i druge insekte. Petunija se vrlo lako uzgaja, može se posaditi u zemlju ili držati u tegli, a njen raskošan izgled će u isto vrijeme krasiti i štititi vaš dom.

Cejlonska citronela

Citronela je podvrsta limunske trave i smatra se jednim od najboljih sredstava za zaštitu od insekata, posebno od komaraca. Eterično ulje citronele može se pomiješati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno prije izlaska na otvoreno. Možete ga koristiti u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i mirisni štapići s citronelom i svijeće s citronelom koje se često koriste na otvorenom za tjeranje komaraca. Citronelu možete uzgajati kao kućnu biljku u teglama i držati tamo gdje ne želite komarce, a eterično ulje možete iskoristiti za prirodne pripravke koji štite od komaraca.

Limunska trava

Limunska trava je tropska biljka, vrlo slična citroneli. Kao podvrsta limunske trave, citronela se više koristi kao ljekovito bilje za izradu eteričnog ulja i kozmetike, a limunska trava kao začin ili dodatak piću. Može narasti do 1 i pol metar, što ju čini vrlo atraktivnom biljkom u vrtu, ali se mora posaditi na mjestu gdje će dobivati dovoljno sunca.

Izrada prirodnih pripravaka

Mala je vjerojatnost da ćete imati sve ove proizvode u svom vrtu, a svaka od njih je vrijedan sastojak koji štiti vas i prostor u kojem boravite od komaraca. Međutim, postoje prirodni preparati koji objedinjuju najbolje repelente u jednom proizvodu.

Savjetujemo vam da isprobate ove prirodne varijante prije ili nakon uboda komaraca i da bezbrižno uživate u prirodi.

Zaštita prije uboda

Aromapic tekući gel za zaštitu od komaraca

Aromapic tekući gel za kožu je 100% prirodno rješenje za zaštitu od komaraca. Aromapic gel za zaštitu od komaraca je mješavina organskih eteričnih ulja i Citriodiola (prirodni aktivni spoj izoliran iz ulja limunskog eukaliptusa). Aromapic gel za kožu ne sadrži alkohol. Koristi se za zaštitu od europskih i tropskih vrsta komaraca, pčela, osa, i drugih insekata kod odraslih i djece od 3. godine. Prilikom nanošenja gel ne masti kožu, ne čini ju ljepljivom, već ju vlaži, štiti i brzo se upija.

Olakšanje nakon uboda

Aromapic roll - on nakon uboda komaraca

Aromapic roll-on koristi se za ublažavanje svrbeža i crvenila kože nakon uboda komaraca. Ovaj proizvod na bazi Citriodiola je 100% prirodno rješenje za zaštitu od komaraca koje ne sadrži alkohol. Aromapic linija predstavlja savršenu i potpuno prirodnu kompoziciju repelenata koja je u potpunosti sigurna za djecu, trudnice i dojilje.

Zaštita odjeće i prostora

Aromapic sprej protiv komaraca za prostor i odjeću

Osim prekrivanja kože odjećom, za dodatnu zaštitu od uboda komaraca potrebno je koristiti i repelente koji štite odjeću i prostor u kojem boravite. Iz laboratorija čiste prirode stiže i treći proizvod: Aromapic sprej protiv komaraca koji je mješavina organskih eteričnih ulja i Citriodiola. Koristi se za prostor i odjeću i ugodnog je mirisa.

Primjena je vrlo jednostavna, pošpricajte u atmosferu 8 sekundi, u prostor od 30 do 60 m³ i ponovite svakih 7 sati, ako je potrebno.

Možete koristiti na bilo kojoj tkanini (zavjesi, odjeći, prekrivačima), a sprej je potrebno držati 20 cm od objekta za koji se koristi. Ako je potrebno, može se ponoviti svakih 7 sati.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije