Kako izbjeći ljetne opasnosti - praktični savjeti!

Kako izbjeći ljetne opasnosti - praktični savjeti!

Kako izbjeći ljetne opasnosti - praktični savjeti!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdravlje kože

Bez obzira na to kako ga provodili, godišnji odmor svi s nestrpljenjem iščekujemo. Obično prođe prebrzo, a uvijek postoji mogućnost da neka sitnica u potpunosti izbriše sve ono lijepo čemu smo se toliko veselili.


Ljeto je pravo doba za odmor i uživanje, no ima ljeto i svoju drugu stranu u kojoj krije brojne opasnosti na koje ne smijemo zaboraviti. Bez brige, kako biste nesmetano uživali u godišnjem odmoru dovoljno je obratiti pozornost na nekoliko stvari:

Sunce - kako zdravo uživati?

  • izbjegavati izlaganje suncu između 11 i 16 sati -moguće akutne i kronične posljedice prekomjernog izlaganja suncu su crvenilo kože, opekotine, alergija na sunce, sunčanica, dehidracija, tumori kože - osobito opasan maligni melanom
  • koristiti zaštitu od sunca koja odgovara tipu kože, a za djecu se preporuča faktor 50+
  • iako su mišljenja o učinkovitosti beta-karotena u prevenciji alergije ili opeklina na sunce podijeljena,u kombinaciji s kremom odgovarajućeg zaštitnog faktora će zasigurno pridonijeti postupnom tamnjenju uz slabija oštećenja kože (kod blažih iritacija preporučamo Natura gel)
  • nositi pokrivala za glavu, sunčane naočale te primjerenu i prozračnu odjeću
  • uzimati puno tekućine

Što kada nas sunce ipak opeče?

Uz sva upozorenja koja nam mediji odašilju, često nas sunce ipak nadmudri. Ukoliko dođe do ove situacije preporuča se uvijek imati u kućnoj ljekarni njegujući gel, po mogućnosti prirodan.

Ljeti ne peče samo sunce

I dok nas sunce vreba na kopnu, u moru nas vrebaju žarnjaci: vlasulje i meduze. U slučaju opeklina meduza ili vlasulja poželjni su hladni oblozi i korištenje njegujućeg gela.

Natura gel će vam donijeti trenutno olakšanje! Posebno i pažljivo birane supstancije ovog njegujućeg gela ohladiti će kožu, ublažiti opekline i od sunca i od žarnjaka. I ono najvažnije: Natura gel će osigurati brz, zdrav i siguran oporavak kože.

Ubodi - kako se obraniti

Ljeti više vremena provodimo na otvorenome, pa su češći ubodi insekata. Najčešći su ubodi komaraca- izazivaju crvenilo i lagan svrbež, a ponekad može doći do jače lokalne reakcije, infekcije ili čak alergijske reakcije kada treba posjetiti liječnika. Da bismo spriječili ubode potrebno je tijelo pokriti odjećom, a nezaštićena mjesta zaštititi repelentima. U zatvorenim prostorijama moguće je koristiti i insekticidna sredstva, ali uvijek se preporuča izabrati ona s prirodnim eteričnim uljem.

Aromaterapeuti savjetuju na izložene dijelove tijela, posebice pregibe, nanijeti eterično ulje lavande ili čajevca. Ona imaju antiseptička, dezinfekcijska i zacjeljujuća svojstva i mogu se nanositi direktno na kožu (dovoljna je samo kap do dvije).

Natura Gel sadrži lavandu, kamilicu, hamamelis, eukaliptus i limunsku travu. Svojim posebno prilagođenim sastavom umiriti će područje uboda, te omogućiti brz oporavak kože. Osim što će umiriti nadraženu kožu, Natura gel će vas kratkotrajno i zaštiti od ponovnog napada dosadnih letećih "krvopija".

I, za kraj ne zaboravite!

Insekti imaju saveznika koji bode u moru - morski ježinac! Ukoliko vam noga "pobjegne" i ugazite na morskog ježa pokušajte odstraniti bodlje (dezinficiranom iglom) i dezinficirajte mjesto uboda.

Najnovije

Najčitanije