Koronavirus mjere: što kad vam pranje i dezinficiranje ruku uništi kožu?

Koronavirus mjere: što kad vam pranje i dezinficiranje ruku uništi kožu?

Koronavirus mjere: što kad vam pranje i dezinficiranje ruku uništi kožu?
  • Objavljeno: Petak, 27.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdravlje kože

S izbijanjem COVID-19, epidemije koronavirusa, stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potiču sve da jako često peru ruke, a s češćim pranjem ruku koža postaje suha i ispucala. No, upute se moraju poštovati jer pranje ruku štiti od koronavirusa, a ovi savjeti će vam pomoći da zaštitite kožu na rukama.

Bilo da se radi o pandemiji koronavirusa koja se brzo širi ili o zimi koja je došla početkom proljeća, pranje ruku jedan je od najučinkovitijih načina za sprječavanje prenošenja infekcija. Nažalost, sami sapuni, pa čak i predugo držanje ruku pod vodom, srušit će barijeru na stanicama kože koju pokušavamo zaštititi.

Ovi savjeti će vam pomoći da sačuvate kožu mekom te da nastavite redovito prati ruke, kako se preporučuje.

Perite ruke toplom vodom

Ruke se peru najmanje 20 sekundi sapunom i vodom, pri čemu trebate oprati dlanove, gornji dio ruke, prste, između prstiju, zapešća i nokte. Vrlo vruća voda skida prirodni sloj ulja koje štite ruke, pa ćete na kraju dobiti isušene ruke. Vruću vodu obavezno zamijenite toplom jer vruća voda ne poboljšava učinkovitost pa nema razloga da uništavate kožu.

Koristite hidratantni sapun

Trebali biste pripaziti na sastojke u sapunima kao što su glicerin i lanolin koji isušuju kožu, a često se nalaze u tvrdim, „kamenim“ sapunima jer služe kao vezivni sastojci. Radije koristite tekuće sapune kremaste konzistencije koji ne isušuju ruke i imaju normalan pH.

Redovito nanosite hidratantnu kremu

Voda djeluje poput magneta i privlači vodu iz najdubljih slojeva kože, a rezultat je još više zategnuta i suha koža. Da se to ne bi dogodilo, odmah nakon pranja nanesete kremu za ruke ili masti, ali ne i losione jer sadrže previše vode, a želite ju zadržati unutar stanica kože. Hidratantnu kremu nanesite nakon svakog pranja, prije spavanja i kad god osjetite suhoću, čak i lagani sloj će biti dovoljan da obnovite kožu.

Klikni na link ili sliku i saznaj razliku između korona virusa, alergije, gripe i prehlade?

Nosite rukavice

Nakon pranja i nanošenja hidratantne kreme, najbolje bi bilo nositi rukavice 1 do 2 sata. Ako nemate vremena preko dana, namažite deblji sloj kreme i držite pamučne rukavice preko noći, 6 do 8 sati hidratacije pomoći će koži da se obnovi.

Koristite vazelin

Ako nemate hidratantnu kremu za ruke, izvrsno rješenje je i vazelin, kojeg trebate nanijeti izravno na ispucala područja. To će umiriti kožu i zaštititi ruke od daljnjih oštećenja.

Zamijenite sapun i antiseptik

Ako stalno koristite sapun, pređite povremeno na antiseptik. Ako neprestano koristite antiseptik, pređite na sapun. Stvar je vrlo jednostavna, redovito korištenje istog proizvoda dovodi da isušenje i uništenja kože, a kombinacija antiseptika, sapuna i hidratantne kreme ili vazelina, pomoći će vam da održite ruke čistima, bez oštećenja.

Izbjegavajte aparat za sušenje

Većina ljudi trenutno je u izolaciji i kod kuće koriste ručnike. Međutim, oni koji moraju ići na posao još uvijek koriste aparat za sušenje ruku. Stručnjaci tvrde da aparati dodatno isušuju ruke i pogodni su za širenje bakterija. Najbolji izbor su papirnati ručnici, a ako ih nemate, najbolje bi bilo da svaka osoba u kući ima vlastiti ručnik kojeg mijenja svaka 3 dana. Ako često perete ruke, brišite ih suhom stranom ručnika i pazite da se ruke temeljno osuše jer se klice lakše prenose na mokrim rukama.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije