Kako se prenosi korona virus?

Kako se prenosi korona virus?

Kako se prenosi korona virus?
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.03.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Korona virus - što je?

U zadnjih nekoliko mjeseci svijet je u panici zbog pojave novog, dosad nepoznatog virusa - koronavirusa! Koronavirus se najprije pojavio u Kini, u gradu Wuhan, odakle se počeo širiti ostatkom svijeta. Izvan Kine zabilježeni su slučajevi zaraze korona virusom na Tajlandu, Japanu, Tajvanu, Južnoj Koreji, Filipinima, SAD-u, ali i diljem Europe.

Korona virus pripada obitelji respiratornih virusa koji mogu uzrokovati različite bolesti, od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bolesti poznate kao respiratorni sindrom Bliskog istoka.

Koronavirus navodno je srodan virusu SARS koji izaziva smrtnost kod svake desete osobe. Prema posljednjim podacima, korona virusom zaraženo je 3 8430 524 ljudi, uz 265 668 smrtnih slučajeva diljem svijeta. U Hrvatskoj su trenutno zaražena 2125 osoba, a preminulo je 86 osoba.

Koronavirus simptomi

Simptomi koronavirusa uključuju: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje. Do sad nije zabilježeno dovoljno informacija koje bi poslužile za razumijevanje načina prenošenja i kliničku sliku manifestacije novog koronavirusa, a nije poznat ni izvor novog korona virusa.

Korona virusa prenošenje

Sumnja se da se korona virus najprije pojavio kod životinja pa se vjerojatno proširio i na čovjeka.

Iako je poznato što je korona virus i da uzrokuje upalu pluća, način prenošenja još uvijek nije poznat. Sumnja se da se koronavirus širi kapljičnim putem - kašljanjem, kihanjem i govorom, a razdoblje inkubacije iznosi i do 14 dana.

Virus se može prenijeti s čovjeka na čovjeka ili sa životinje na čovjeka, zato je jako važno poštovati mjere opreza koje je raspisala Svjetska zdravstvena organizacija.

Razliku između koronavirusa, alergije, gripe i prehlade saznaj na linku ili klikom na sliku!

Korona virusa liječenje

Budući da je riječ o novom, dosad nepoznatom virusu, još uvijek nema cijepiva za koronavirus. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), objavila je mjere opreza koje pomažu ljudima da se zaštite od korona virusa, a to su:

  • nošenje maske preko usta u slučaju zaraze

  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje pate od akutnih respiratornih infekcija

  • izbjegavanje bliskog kontakta s domaćim i divljim životinjama na područjima pogođenima virusom

  • često pranje ruku, pogotovo nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima i boravka u njihovoj okolini

  • termička obrada mesa i jaja

  • stavljanje maramice prilikom kihanja i kašljanja

U slučaju pojave simptoma koji upućuju na koronavirus, odnosno respiratorne bolesti prije, za vrijeme ili nakon putovanja, WHO upućuje putnike da potraže liječničku pomoć.

Pronađen lijek za korona virus? Više saznajte na linku ili klikom na sliku!

Prevencija je ključ svega stoga stručnjaci upozoravaju da bi trebali redovito prati ruke i čuvati se od koronavirusa na isti način kako se čuvate i od sezonskih bolesti.

Kako napraviti antiseptik od 3 sastojka kod kuće? Saznajte na linku ili klikom na sliku!

Dr. Natko Beck o korona virusu

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije