Mogu li ljubimci širiti korona virus?

Mogu li ljubimci širiti korona virus?

Mogu li ljubimci širiti korona virus?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Korona virus glavna je svjetska tema punih mjesec dana. Budući da još uvijek nije otkriveno kako je točno došlo do nastanka korona virusa, odnosno kako se prva osoba zarazila, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokušava smanjiti paniku, ali u isto vrijeme dati zabrinutim osobama odgovore i potrebne informacije.

Vjeruje se da je korona virus prešao sa životinje na čovjeka, a prve spekulacije su bile da je zaraza krenula od šišmiša ili kobre. Upravo zato su se brojni vlasnici kućnih ljubimaca zabrinuli za svoje, ali i za zdravlje svojim životinja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zato je na službenim stranicama objavila odgovor na pitanje mogu li životinje proširiti korona virus na ljude:

Trenutno nema dokaza da se životinje, odnosno kućni ljubimci poput psa ili mačke, mogu zaraziti novim korona virusom.

Međutim, uvijek je dobro nakon kontakta s kućnim ljubimcima ruke oprati sapunom i vodom. To vas štiti od raznih uobičajenih bakterija kao što su E.coli i Salmonella koje se mogu širiti s kućnih ljubimaca na ljude.

Otkrijte mogu li kućni ljubimci dobiti bolesti od nas?

Isto tako, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je i da širenje korona virusa predstavlja globalnu zdravstvenu krizu!

Prenošenje korona virusa

Iako je poznato što je to korona virus i da uzrokuje upalu pluća, način prenošenja još uvijek nije poznat. Sumnja se da se korona virus širi kapljičnim putem - kašljanjem, kihanjem i govorom, a razdoblje inkubacije iznosi i do 14 dana.

Kako se zaštititi od korona virusa

Stručnjaci upozoravaju da se kod nekih osoba ne moraju pojaviti simptomi, a oni i dalje mogu prenositi korona virus na okolinu pa je izuzetno važno poštovati mjere opreza koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Korona virus simptomi

Simptomi infekcije, odnosno zaraze korona virusom, uključuju simptome slične drugim resporatornim bolestima, a to su:

  • povišena tjelesna temperatura
  • kašalj
  • kratkoća daha
  • otežano disanje

Pronađen lijek za korona virus

Australski stručnjaci objavili su da su u laboratoriju uspjeli razviti verziju korona virusa, što bi moglo dovesti do razvoja cjepiva u vrlo kratkom roku.

Dr. Natko Beck o korona virusu

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije