Što je koronavirus? Ima li razloga za paniku?

Što je koronavirus? Ima li razloga za paniku?

Što je koronavirus? Ima li razloga za paniku?
  • Objavljeno: Srijeda, 05.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kineski su znanstvenici otkrili da je uzrok virusne upale pluća koja je zabilježena kod više osoba u kineskom gradu Wuhan novi koronavirus. Ova vrsta korona virusa razlikuje se od bilo kojeg drugog do sad otkrivenog ljudskog koronavirusa, navodi WHO.

Korona virusi su velika obitelj respiratornih virusa koji mogu uzrokovati različite bolesti, od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bolesti poznate kao respiratorni sindrom Bliskog istoka.

- Jako malo znamo o izvoru samoga virusa, o transmisiji, mutaciji. Sekvencioniran je genom te kineske zdravstvene službe u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom podijelile su taj genom. Zahvaljujući tome, zdravstvo na Tajlandu i u Japanu u jako su kratkom roku potvrdili dijagnozu. Ovo je prvi puta da je ovaj korona virus uopće identificiran kao uzročnik infekcije u ljudi, kazala je profesorica doktorica znanosti Antoinette Kaić Rak u HRT-ovoj Temi dana.

Do sad je korona virusom zaraženo 3 843 524 ljudi. Izvan Kine zabilježeni su slučajevi zaraze korona virusom u 200 zemalja diljem svijeta, a SAD su postale žarište epidemije. Prema posljednjim podacima, najviše oboljelih je u SAD-u, koja je postala novo žarište nakon Italije, zatim u Italiji i Španjolskoj, a u ostatku svijeta zaraženo je više osoba nego u samoj Kini. Broj smrtnih slučaja popeo se na 265 668, broj zaraženih u Hrvatskoj iznosi 2125 i 86 smrtnih slučajeva.

- Osobe koje su preminule su osobe starije životne dobi, s brojnim komorbiditetima. Za sada nema nekakvog razloga zabrinutost, ističe specijalistica epidemiologije, dr. Zvjezdana Lovrić Makarić. No, u posljednje vrijeme žrtve su i osobe mlađe životne dobi, koje su imale slab imunitet ili su bolovali od neke druge bolesti.

Koronavirus simptomi

Simptomi zaraze korona virusom uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje. Do sad nije zabilježeno dovoljno informacija koje bi poslužile za razumijevanje načina prenošenja i kliničku sliku manifestacije novog virusa. Također, nije poznat ni izvor novog virusa.

Klikni na link ili sliku i saznaj koja je razlika između koronavirusa, alergije, gripe i prehlade!

Prenošenje koronavirusa

Iako je poznato da je uzročnik upale pluća novi koronavirus, način prenošenja još uvijek nije poznat.

Mjere opreza koje ističe Svjetska zdravstvena organizacija su:

  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje pate od akutnih respiratornih infekcija

  • često pranje ruku, pogotovo nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima i boravka u njihovoj okolini

  • izbjegavanje bliskog kontakta s domaćim i divljim životinjama na područjima pogođenima virusom

  • nošenje maske preko usta u slučaju zaraze

  • stavljanje maramice prilikom kihanja i kašljanja

  • termička obrada mesa i jaja

U slučaju pojave simptoma koji upućuju na respiratorne bolesti prije, za vrijeme ili nakon putovanja WHO upućuje putnike da potraže liječničku pomoć.

- Važna je uloga prevencije, za sada nema potrebe za nekakvom panikom. Bitno je koristiti papirnate maramice, pa potom i prati ruke, dodaje Kaić Rak.

Klikni na link ili sliku i saznaj koji su to najbolji prirodni nutrijenti za jačanje imuniteta!

Dr. Natko Beck o koronavirusu

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije