Korona virus: ima li razloga za paniku?

Korona virus: ima li razloga za paniku?

Korona virus: ima li razloga za paniku?
  • Objavljeno: Srijeda, 05.02.2020.
  • Broj pregleda: 13.807
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kineski su znanstvenici otkrili da je uzrok virusne upale pluća koja je zabilježena kod više osoba u kineskom gradu Wuhan novi korona virus. Ova vrsta korona virusa razlikuje se od bilo kojeg drugog do sad otkrivenog ljudskog korona virusa, navodi WHO.

Korona virusi su velika obitelj respiratornih virusa koji mogu uzrokovati različite bolesti, od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bolesti poznate kao respiratorni sindrom Bliskog istoka.

- Jako malo znamo o izvoru samoga virusa, o transmisiji, mutaciji. Sekvencioniran je genom te kineske zdravstvene službe u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom podijelile su taj genom. Zahvaljujući tome, zdravstvo na Tajlandu i u Japanu u jako su kratkom roku potvrdili dijagnozu. Ovo je prvi puta da je ovaj korona virus uopće identificiran kao uzročnik infekcije u ljudi, kazala je profesorica doktorica znanosti Antoinette Kaić Rak u HRT-ovoj Temi dana.

Do sad su od posljedica zaraze preminulo preko 565 osoba, a zaraženih je više od 28 tisuća. I izvan Kine zabilježeni su slučajevi zaraze korona virusom, a korona virus već se proširio Europom, Azijom i SAD-om, odnosno na 24 zemlje diljem svijeta. Prema posljednjim podacima, izvan Kine je zaraženo 216 osoba, a prijavljen je 1 smrtni slučaj.

- Osobe koje su preminule su osobe starije životne dobi, s brojnim komorbiditetima. Za sada nema nekakvog razloga zabrinutost, ističe specijalistica epidemiologije, dr. Zvjezdana Lovrić Makarić.

Tijekom nadolazećih praznika proslave kineske Nove godine doći će do povećanog broja putovanja iz Kine u Europu zbog čega raste strah od dolaska oboljelih i širenja epidemije, a prema posljednjim informacijama, korona virus se proširio na Europu.

Korona virus simptomi

Simptomi zaraze korona virusom uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje. Do sad nije zabilježeno dovoljno informacija koje bi poslužile za razumijevanje načina prenošenja i kliničku sliku manifestacije novog virusa. Također, nije poznat ni izvor novog virusa.

Prenošenje korona virusa

Iako je poznato da je uzročnik upale pluća novi korona virus, način prenošenja još uvijek nije poznat.

Mjere opreza koje ističe Svjetska zdravstvena organizacija su:

  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje pate od akutnih respiratornih infekcija

  • često pranje ruku, pogotovo nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima i boravka u njihovoj okolini

  • izbjegavanje bliskog kontakta s domaćim i divljim životinjama na područjima pogođenima virusom

  • nošenje maske preko usta u slučaju zaraze

  • stavljanje maramice prilikom kihanja i kašljanja

  • termička obrada mesa i jaja

U slučaju pojave simptoma koji upućuju na respiratorne bolesti prije, za vrijeme ili nakon putovanja WHO upućuje putnike da potraže liječničku pomoć.

- Važna je uloga prevencije, za sada nema potrebe za nekakvom panikom. Bitno je koristiti papirnate maramice, pa potom i prati ruke, dodaje Kaić Rak.

Dr. Natko Beck o korona virusu

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije