''Klempave'' uši: kada je vrijeme za operaciju?

''Klempave'' uši: kada je vrijeme za operaciju?

''Klempave'' uši: kada je vrijeme za operaciju?
  • Objavljeno: Srijeda, 27.03.2019.
  • Broj pregleda: 1.538
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Freepik

Zbog izloženosti pogledu i položaju na glavi, svaka veća odstojanja uha izgledaju drugačije od „normalnih“ . Otapostasis ili odstojeća uška je stanje kod kojeg je kut između uške i glave veći od 30%.

Ova urođena anomalija može se pojaviti na obje ili samo na jednoj uški, a može se pojavljivati u više oblika, iako se najčešće očituje kao „klempave uši“. Utjecaj spola djeteta nije dokazan i ove se anomalije javljaju podjednako u oba spola. Promjene uške su vidljive već nakon rođenja, ali ipak se konačni oblik poprimi nakon prvih godina života i otvrdnuća hrskavice uha.

Otoplastika je kirurški zahvat smanjivanja kuta između uške i glave i vraćanje uške u prirodni položaj. Operacija je to koja se izvodi u lokalnoj anesteziji i to tako da se izreže koža iza uške i hrskavica postavi u optimalan položaj. Ovaj zahvat može se izvesti u dječjoj ili odrasloj dobi, iako je preporuka napraviti ga što ranije.

Nakon operacije oporavak je kratkotrajan, a ožiljak od reza je skoro pa nevidljiv i skriven iza uške. Funkcionalnost uha zbog odstojanja uške nije oštećena te uška i dalje služi kao „antena“ za prikupljanje zvučnih valova i prijenos dalje prema zvukovodu.

Kada napraviti korekciju ušiju?

Estetska problematika kod odstojećih uški seže puno dublje od površine kože, najčešće prema djetetovoj nesigurnosti zbog okruženja koje subjektivno promatra malog pacijenta. Upravo je ovo motiv, kako za roditelje tako i za djecu, da se odluče na zahvat otoplastike. Također, to je i razlog zašto je otoplastiku najbolje napraviti u djetinjstvu kako bismo zaštitili svoje dijete od izrugivanja.

Stručni tim Poliklinike Ribnjak sastoji se od specijalista plastične i rekonstruktivne kirurgije, posebno educiranih za zahvate u djece, sa golemim kliničkim iskustvom. Za više informacija možete nas potražiti u Ulici grada Mainza 17, nazvati na broj +38515510832, ili kontaktirati putem službene stranice ili maila (info@poliklinikaribnjak.hr).

Najnovije

Najčitanije