Ne preskačite glavne obroke, evo što vam se može dogoditi

Ne preskačite glavne obroke, evo što vam se može dogoditi

Ne preskačite glavne obroke, evo što vam se može dogoditi
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Nova američka studija ispitala što se događa kada preskačemo glavne obroke u danu, a rezultati nisu nimalo dobri, prenosi Science Alert. Studija je objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

U studiji je sudjelovalo 24.011 Amerikanaca starijih od 40 godina. Rezultati su pokazali da preskakanje samo jednog od tri glavna obroka dnevno, može dovesti do većeg mortaliteta. Naime, preskakanje doručka povezano je s većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a preskakanje ručka ili večere s većim mortalitetom od svih uzroka.

"Naše je istraživanje otkrilo kako je vjerojatnije da će osobe koje jedu samo jednom dnevno prije umrijeti od onih koji jedu više puta u danu", rekao je Yangbo Sun, epidemiolog sa Sveučilišta Tennessee. Osim preskakanja doručka, analiza podataka pokazala je da razmak od 4,5 sata među obrocima može dovesti do većeg rizika od smrti.

Ovim istraživanjem potvrđena je veza između mortaliteta i preskakanja obroka, unatoč faktorima kao što su konzumacija alkohola, pušenje, razina fizičke aktivnosti i kvaliteta prehrane.

"Naši se rezultati temelje na analizi javnih podataka i ne impliciraju kauzalnost", rekao je Wei Bao, epidemiolog sa Sveučilišta Iowa. "Bez obzira na to, ono što smo otkrili ima metaboličkog smisla". Metabolički smisao odnosi se na to da preskakanje obroka dovodi do toga da se u jednome od njih u organizam unese previše energije. To može prouzročiti neravnotežu u načinu na koji tijelo regulira glukozu i posljedično narušiti metabolički sustav.

Otprilike 30 posto ispitanika redovno je jelo manje od tri obroka dnevno. Za to postoje brojni razlozi - od radnog vremena, užurbanog načina života, siromaštva, namjernog gubljenja kilograma, ali tim znanstvenika koji je proveo studiju nada se da će ona potaknuti daljnje analize važnosti konzumiranje redovnih obroka.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije