Kardiolog podijelio najbolju prehranu za prevenciju srčanih bolesti

Kardiolog podijelio najbolju prehranu za prevenciju srčanih bolesti

Kardiolog podijelio najbolju prehranu za prevenciju srčanih bolesti
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Uravnotežena prehrana važan je dio održavanja dobrog zdravlja i odnosi se na široku paletu hrane i njeno konzumiranje u pravim porcijama. Sve veći broj istraživanja sugerira koje su namirnice dobre za pravilnu prehranu, održavanje tjelesne težine ili mršavljenje, a jedan dio njih se odnosi i na one koje su posebno moćne u sprječavanju srčanih bolesti.

U Hrvatskoj, kao i u Europi, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti godina, a zbog kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj svake godine umre preko 20 000 ljudi. Iako je zadnjih godina prisutan trend smanjenja smrtnosti, nije loše imati na umu savjete stručnjaka pomoću kojih možete smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Pravilnom prehranom i zdrav način života jedan su od najjednostavnijih načina smanjena raznih problema koje možete imati sa srcem, a dr. Oliver Guttmann, kardiolog u bolnici Wellington koja je dio HCA Healthcare UK, je za portal Express podijelio najbolju dijetu te nekoliko pravila koje trebate slijediti.

"Najbolja prehrana za sprječavanje srčanih bolesti je ona koja je puna voća i povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, ribe, peradi i biljnih ulja", rekao je dr. Guttman.

Iako ono što jedete igra glavnu ulogu u smanjenju rizika, ono što preskočite također je ključno, smatra kardiolog te dodaje: „Važno je također pratiti unos alkohola, imajući na umu što i koliko pijete.“ Muškarcima i ženama savjetuje da ne piju više od jednog do dva pića tjedno.

"Također biste trebali nastojati smanjiti potrošnju crvenog i prerađenog mesa, rafiniranih ugljikohidrata, hrane i pića s dodanim šećerom, natrijem i hranu koja sadrži trans masti", zaključuje liječnik.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije