Bore oko očiju - kako ih se riješiti bez estetskih tretmana?

Bore oko očiju - kako ih se riješiti bez estetskih tretmana?

Bore oko očiju - kako ih se riješiti bez estetskih tretmana?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kako starimo vidimo promjene na koži, posebno oko područja očiju. Brojni su uzroci koji doprinose nastanku bora i finih linija na našoj koži, a što je neizbježan dio starenja.

"Koža oko očiju je tanka, nježna i osjetljiva, zbog čega je ovo jedno od prvih područja u kojem će ćete primijetiti da se pojavljuju fine linije", rekla je dermatologinja iz Connecticuta dr. Rhonda Klein za HuffPost. "Fine linije oko očiju uzrokovane su prirodnim starenjem kože, kombinacijom gubitka kolagena i elastina, kao i volumena i gubitka masti.

“Česta upotreba mišića orbicularis oculi ima tendenciju stvoriti te fine linije oko očiju, napominje dr. Joyce Park, dermatologinja iz sjeverne Kalifornije. "Ponavljanjem žmirkanja i treptanja tijekom godina stvaraju se bore", objašnjava Park. "Starenjem koža gubi sposobnost zadržavanja vlage, a suha koža sklonija je boranju. Osim toga, okolišni čimbenici kao što su izloženost UV zračenju ili dimu, tijekom vremena mogu uzrokovati bore."

Bore i fine linije potpuno su prirodne, ali mogu biti izvor nesigurnosti za mnoge te mogu utjecati na svakodnevni život. "Kad sam bila studentica medicine, rotirala sam se u kozmetičkoj praksi gdje su se medicinske asistentice odbijale smijati ili smiješiti u nastojanjima da spriječe razvoj tzv. vraninih stopala (bore u vanjskom kutu očiju), tj. bora smijalica", rekla je dr. Karan Lal iz Schweiger Dermatology Group iz Hillsboroughu, New Jersey.

Dobra vijest je da ne morate odustati od osmijeha kako biste riješili bore oko očiju. U nastavku pročitajte savjete stručnjaka o tome kako spriječiti i liječiti bore.

Nanesite kremu za oči na bazi retinola

"Jedna od stvari koja pomaže u prevenciji i liječenju bora je retinol", kaže dr. Papri Sarkar, američka dermatologinja. "Korištenje retinola ili kreme od retinoida pomaže u sprječavanju procesa starenja. Preporučujem retinol koji je formuliran za područje oko očiju, jer je osjetljiviji“, kaže ona te nadodaje kako i razrjeđivanje kreme za oči hidratantnom kremom također može pomoći. Dr. Lal također savjetuje korištenje retinola.

Budite nježni kada dodirujete područje oko očiju

Trljanje područja oko očiju može uzrokovati bore, kaže dr.Sarkar te preporučuje nježno postupanje s kožom oko očiju. “Nemojte trljati ili dirati oči ili kožu oko njih", kaže ona.

Iako je općenito najbolje izbjegavati dodirivanje područja oko očiju (ili lica općenito), u pandemiji smo saznali da to nije uvijek lako učiniti. Osim toga, svakodnevno dolazimo u situacije u kojima dodirujemo područje oko očiju. U tim slučajevima, ključno je biti pažljiv i pravilno njegovati kožu prilikom čišćenja lica i nanošenja šminke.

Koristite proizvode s peptidima

Retinol je ovih dana dobio veliku pozornost u brizi za njegu kože. No također, kada je riječ o rješavanju finih linija i bora, mnogi stručnjaci ističu prednosti peptida. Peptidi su u osnovi kratki lanci aminokiselina, koji su građevni blokovi proteina poput kolagena i elastina.

"Moja preporuka za sprječavanje bora je početi koristiti peptide koji će izgraditi kolagen i opustiti mišiće koji doprinose finim linijama", kaže dr. Lal.

Ne zaboravite zaštitu od sunca

"Izlaganje suncu ili UV zračenje još je jedan uzrok bora koji se može spriječiti", rekla je dr. Sarkar te nadodala kako je važno osigurati da su ovo područje i ostatak vaše kože zaštićeni.

Od oštećenja uzrokovanih suncem se zaštitite nanošenjem mineralne kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom od 30 ili više i nošenjem sunčanih naočala koje blokiraju UV zračenje.

U pružanju zaštite području oko očiju, ponekad je lakše nositi veliki šešir širokog oboda nego zapamtiti da morate ponovno nanositi kremu za sunčanje onoliko često koliko vam je potrebna, rekla je za portal huffpost.com dr. Sarkas. A kao zaštitu od škiljenja na suncu ne zaboravite sunčane naočale.

Prestanite pušiti

„Ne možete zapravo promijeniti svoje gene ili spriječiti godine da prolete, ali možete napraviti neke važne promjene kako biste spriječili pojavu finih linija", rekla je Sarkar. "Pušenje je loše za svaki organski sustav, uključujući i kožu. Ako pušite, shvatite ovo kao signal da je vrijeme da se riješite ove navike."

Dr. Melanie D. Palm, dermatologinja i medicinska direktorica na Art of Skin MD u južnoj Kaliforniji, i sama je prestala pušiti, a naglasila je brigu prema svom tijelu. "Odgovarajući san, odmor, tjelesna aktivnost, upravljanje stresom i prehrana igraju ulogu u izgledu područja oko naših očiju i cjelokupnom zdravlju naše kože", rekla je Palm.

Usredotočite se na jačanje hidratacije

"Dobra, hidratantna krema za oči ili hidratantna krema s hijaluronskom kiselinom može pomoći koži oko očiju u smanjenju broja linija", rekao je dr. Brian Hibler iz Schweiger Dermatology Group u New Yorku. Prilikom odabira proizvoda razgovarajte sa svojim dermatologom kako biste odredili najbolje opcije za vaš tip kože. Svakako se pobrinite da ostanete hidrirani, pijte vodu, jer osim ostalih zdravstvenih prednosti, izvrsna je i za kožu. "Iako je to privremeni uzrok, dehidracija ili suha koža također mogu uzrokovati da bore budu izraženije", ističe Sarkar.

Ako su se bore već formirane možete razmotriti korištenje botoksa, dermalnih filera ili laserskih tretmana.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije