Apneja pri spavanju: simptomi i posljedice ako se ne liječi

Apneja pri spavanju: simptomi i posljedice ako se ne liječi

Apneja pri spavanju: simptomi i posljedice ako se ne liječi
 • Objavljeno: Utorak, 17.05.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Apneja u snu je poremećaj spavanja koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput visokog krvnog tlaka i srčanih problema. Ako se ne liječi, apneja u snu uzrokuje stalno zaustavljanje disanja tijekom spavanja, zbog čega nastaju glasno hrkanje i umor tijekom dana, čak i nakon cjelonoćnog sna. Apneja u snu se može javiti kod bilo koga, međutim većinom pogađa starije muškarce s prekomjernom tjelesnom težinom. Tek 3% osoba prosječne težine pati od apneje, dok kod pretilih osoba njih čak 20% ima problema s apnejom. Osim toga, stopa apneje u snu se drastično povećava kod žena nakon menopauze.

Simptomi apneje u snu

Postoje dvije vrste apneje u snu – opstruktivna i središnja. Opstruktivna apneja u snu nastaje kada zrak ne može strujati u ili iz nosa ili usta dok osoba pokušava disati. Središnja apneja u snu je rjeđi oblik, a nastaje kada mozak ne uspije poslati prave signale mišićima kako bi se pokrenulo disanje. Osoba koja pati od opstruktivne apneje često ne može sama prepoznati prve simptome apneje u snu, već to prepoznaje njegov partner ili partnerica. Uobičajeni znakovi i simptomi opstruktivne apneje u snu uključuju:

 • hrkanje
 • pospanost ili umor tijekom dan
 • nemiran san i česta buđenja noću
 • iznenadna buđenja s osjećajem gušenja
 • suha usta ili grlobolja nakon buđenja
 • kognitivna oštećenja, kao što su poteškoće s koncentracijom, zaboravnost ili razdražljivost
 • poremećaji raspoloženja, uključujući anksioznost i depresiju
 • učestalo noćno mokrenje
 • seksualna disfunkcija
 • česte glavobolje

Važno je uzeti u obzir da hrkanje može biti znak apneje u snu, no ne u svim slučajevima. Glasno hrkanje se može javiti kod osoba koje nemaju apneju, jednako kao što osobe koje imaju apneju ne moraju nužno glasno i puno hrkati. Ljudi koji pate od apneje u snu često se mogu žaliti na neobjašnjiv umor i promjene raspoloženja jer ih prekidi disanja neprestano bude, sprječavajući ih da utonu u dubok san.

Osobe koje pate od središnje apneje u snu često se žale na ponavljajuća buđenja ili nesanicu, iako mogu osjetiti i osjećaj gušenja ili dahtanja nakon buđenja. Neki uobičajeni simptomi kod djece uključuju loš uspjeh u školi, tromost tijekom dana, disanje na usta, poteškoće s gutanjem, neobične položaje spavanja, mokrenje u krevet, prekomjerno znojenje noću te poremećaje učenja i ponašanja.

Liječenje apneje u snu

U blagim slučajevima opstruktivne apneje u snu konzervativna terapija može biti rješenje. Ako je osoba pretila, mršavljenje je učinkovito rješenje jer gubitak težine može smanjiti kod većine oboljelih. Međutim, gubitak težine može biti otežan zbog povećanog apetita i promjena metabolizma koje uzrokuje neliječena opstruktivna apneja u snu. Osim toga, osobe koje pate od opstruktivne apneje bi trebale izbjegavati konzumaciju alkohola i određenih tableta za spavanje jer to može utjecati na njihove dišne putove te dovesti do kolapsa i produljenih razdoblja apneje. Osobe koje imaju probleme sa sinusima ili začepljenim nosom mogu koristiti nazalne sprejeve kako bi smanjili hrkanje, što će poboljšati protok zraka za lakše disanje noću.

Druga metoda liječenja opstruktivne je terapija pozitivnim tlakom u dišnim putevima. Kod ove terapije pacijenti nose masku koja im nježno upuhuje zrak kroz nos i usta. Tlak zraka je podešen tako da je taman dovoljan da spriječi urušavanje tkiva gornjih dišnih putova tijekom spavanja. Postoji nekoliko stilova i tipova uređaja za pozitivni tlak u dišnim putevima ovisno o individualnim potrebama pacijenata.

Posljednja metoda su kirurški zahvati koji mogu pomoći osobama s opstruktivnom apnejom, ali i osobama koje hrču, ali nemaju apneju u snu. Takvi zahvati su rješenje za osobe s malformacijama tkiva koje ometaju protok zraka kroz nos ili grlo, kao što je zakrivljeni nosni septum, izrazito povećani krajnici ili mala donja čeljust s pretjeranim zagrizom. Ovi se zahvati obično izvode kod osoba čiji se problemi s apnejom nisu ublažili nakon drugih vrsta terapije.

Posljedice apneje u snu

Osobe koje pate od apneje često imaju viši krvni tlak, stoga uvijek postoji opasnost da će kao posljedica nastati zatajenje srca i aritmije. Osim toga, apneja u snu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su hipertenzija, moždani udar, kardiomiopatija, dijabetes, pretilost i srčani udar. Zbog toga je važno na prve znakove apneje posjetiti liječnika kako bi se apneja stavila pod kontrolu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije