Želite li brži metabolizam odmah se riješite ovih navika

Želite li brži metabolizam odmah se riješite ovih navika

Želite li brži metabolizam odmah se riješite ovih navika
  • Objavljeno: Srijeda, 23.01.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Usporavanje metabolizma nažalost je neizbježno kako starimo. Jednako tako pogrešnim navikama ga nesvjesno dodatno usporavamo. Rješavanjem takvih navika ne samo da ćemo imati više energije, već i osjetiti blagodati na cjelokupni organizam.

Preskakanje doručka

Nutritivno bogat doručak odličan je način za početak dana. Tijekom sna i mirovanja metabolizam usporava, a pravilnom prehranom ga ubrzavamo. Na taj ćemo način tijekom dana potrošiti više kalorija. Jutarnjim obrokom tijelu šaljemo poruku da će tijekom dana dobiti dovoljno kalorija. Preskakanje doručka tijelo shvaća kao signal da treba pohraniti kalorije umjesto da ih sagorijeva.

Krivi doručak

Iako je doručak najvažniji obrok u danu, nije samo važno kada jedemo već i što jedemo. Krafna krcata šećerom ili muffin na putu do posla nisu najsretnija opcija. Radije posegnite za laganim obrokom bogatim proteinima i vlaknima kao što su jaja, grčki jogurt u kojega možete dodati svježe voće, te punozrnati tost s maslacem od kikirikija.

Dugo sjedenje

Dugotrajno sjedenje mnogim je ljudima svakodnevica. Tijelo zbog cjelodnevnog sjedenja počinje skladištiti energiju zbog čega metabolizam pati. Usporavanje metabolizma očituje se kroz nemogućnost tijela da regulira šećer u krvi i krvni tlak.

Pogrešan odabir treninga

Cardio treninzi su odlični za sagorijevanje kalorija, no učinak je kratkotrajan. Nakon odrađenog treninga brzina kojom tijelo sagorijeva kalorije vraća se na staro. Bolji je izbor kombinirati kardiovaskularne treninge i treninge snage jer tako tijelo ubrzano sagorijeva kalorije sve dok traje period oporavka mišića, a ne samo tijekom treninga.

Cardio treninzima reduciramo masno tkivo, dok vježbama snage izgrađujemo mišiće. Što imamo veću mišićnu masu to nam je brži metabolizam.

Premali unos proteina

Ovaj se dio nadovezuje na trening. Proteini izgrađuju mišiće i neophodni su u održavanju zdrave tjelesne težine. Proteini ne samo da grade mišiće, već razgradnjom i apsorpcijom proteina tijelo troši više kalorija nego prilikom razgradnje masti i ugljikohidrata.

Premalo sna

San je jednako važan za naš mozak kao i tijelo. Iako tijekom spavanja metabolizam usporava, kvalitetan san dugoročno ubrzava metabolizam. Pritom je važno imati na umu da previše sna škodi jednako kao i premalo. Iz tog je razloga potrebno stvoriti rutinu spavanja.

Premalo vode

Iako smo svjesni važnosti unosa tekućine, uvijek je dobro ponoviti gradivo. Unosom tekućine ne samo da hidratiziramo tijelo već i ubrzavamo metabolizam. Naviku redovitog pijenja vode najlakše ćete usvojiti ako u blizini sebe uvijek imate bocu s vodom.

Stres

Kada smo pod stresom tijelo proizvodi hormon kortizol. Kortizol dovodi do porasta apetita zbog čega nerijetko posežemo za nezdravom hranom čime se smanjuje volja za vježbanjem i kvaliteta sna i tako ulazimo u začarani krug lošeg metabolizma.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije