Ovi napitci sprječavaju visoki tlak!

Ovi napitci sprječavaju visoki tlak!

Ovi napitci sprječavaju visoki tlak!
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.01.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

U današnje vrijeme kada se pojavi neki zdravstveni problem, uvijek pokuša tražimo neko brzo rješenje.

Iako smo svjesni da nema tajnih formula ili čarobnih napitaka koji će momentalno smanjiti krvni tlak, neka pića mogu napraviti vidljivu razliku, a uz to su i vrlo ukusna.

Povodom Svjetskog dana hipertenzije donosimo vam pića čija redovita konzumacija dokazano smanjuje krvni tlak.

Sok od repe

Sok od repe ne zvuči zabavno i ukusno, ali snižava krvni tlak. U stvari, studije pokazuju da se rezultati mogu vidjeti nakon samo jedne do dvije šalice soka od repe na dan. Repa regulira krvni tlak jer sadrže zdravu razinu vitamina i hranjivih tvari namijenjenih za promicanje optimalne funkcije krvi. Ključni element u repi nitrat koji se, jednom konzumiran, pretvara u nitrite što pomaže u opuštanju mišićnog tkiva i olakšava protok krvi. Osim toga, ovo korjenasto povrće dobar je izvor kalija i folata, koji su važni za kontrolu krvnog tlaka.

Nemasno mlijeko

Jeste li znali da mlijeko čini čuda za krvni tlak vašeg tijela, ali ne bilo koje mlijeko, nego ono bogato kalcijem i s manje masnoće. Istraživanja su pokazala da je visok krvni pritisak povezan s nedostatkom kalcija pa što više kalcija koju konzumirate, to više smanjujete rizik za razvoj visokog krvnog tlaka. Svi koji su netolerantni na laktozu, ne trebaju strahovati jer postoji alternativa. Bademovo mlijeko bogato je kalcijem pa može poslužiti kao dobra zamjena za snižavanje krvnog tlaka.

Sok od šipka

Sok od šipka izvrstan je izbor za snižavanje krvnog tlaka. Budući da sok od šipka sadrži ACE inhibirajuća svojstva koja mogu podići krvni tlak kroz sužavanje krvnih žila, on djeluje poput lijekova za snižavanje visokog krvnog tlaka. Sve to čini ovo piće posebnim u borbi protiv povišenog krvnog tlaka, a istraživanja to potvrđuju činjenicom da šipak može smanjiti sistolički krvni tlak do 30%

Sok od brusnice

Bez obzira na vaše osjećaje o brusnicama i soku od brusnice, ne mogu mu se uskratiti snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. Ta svojstva sprečavaju i smanjuju oštećenja unutarnjih krvnih žila, povećavaju protok krvi i snižavaju krvni tlak. Dobra stvar je da nema postavljenog standarda ili preporuke za količinu soka od brusnice koji je potreban za dio dnevnog režima, ali pripazite da odaberete nezaslađenu inačicu soka jer su mnoge verzije pune šećera.

Crno vino

Vjerojatno niste mislili da će se na popisu najzdravijih pića za snižavanje krvnog tlaka naći i jedno alkoholno piće. Istraživanja pokazuju da crveno vino može povećati HDL, „dobar“ kolesterol, koji uklanjanja nakupljene plakove na vašim arterijama, što naposljetku dovodi do nižeg krvnog tlaka. Iako crveno vino ima velike zdravstvene prednosti, morate biti svjesni da što ga više pijete, to više povećavate rizik od razvoja alkoholizma. Da biste bili sigurni da ne pretjerujete, liječnici savjetuju dvije čaše crnog vina dnevno za muškarce i jednu čašu za žene.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije