Što oblik tijela govori o vašem zdravlju?

Što oblik tijela govori o vašem zdravlju?

Što oblik tijela govori o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Subota, 19.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Osim genetike, koja je u većini slučajeva presudna kada je u pitanju zdravlje, postoje i druge značajke koje obilježavaju nečije zdravstveno stanje ili ukazuju na potencijalne zdravstvene probleme.

Oblik vašeg tijela može reći malo toga o vašem zdravlju, ali svakako treba i taj faktor uzeti u obzir.

Ektomorfni tip

Ektomorfni tipovi imaju užu tjelesnu građu, tanje kosti i zglobove. Također mogu imati i ravnija prsa i stražnjicu. Ovi tipovi su dobri u trčanju na duže staze ili za balet.

Iako izgledaju poprilično mršavo i teško se debljaju, itekako mogu imati višak masnoće. Ektomorfni tipovi brzo probavljaju hranu, ali zato teško izgrađuju mišićnu masu.

Endomorfni tip

Ovaj tip obično sadrži više masnoće i mišiće mase, ima manja ramena, kraće udove i veće kosti.

Ovakvo tijelo obično imaju ragbijaši, ali i žene s oblinama. Lako se debljaju, pogotovo u donjem dijelu trbuha i bokovima. Ovaj tip lako pohranjuje ugljikohidrate koje kasnije pretvara u masti.

Mezomorfni tip

Ovaj atletski tip je snažne građe. Ima šira ramena, uzak struk i sadrži niski udio masnoće. Ovi tipovi su odlični u sprintevima i u nogometu.

Budući da su prirodno jaki i lako se debljaju, ovaj tip tijela je idealan za pumpanje mišića u teretanu.

Izračunajte svoju idealnu težinu!

Oblik kruške

Ovaj oblik tijela je kombinacija ektomorfa u gornjem dijelu tijela i endomorfa u donjem. Ovaj tip tjelesne građe nakuplja masne naslage na području donjeg trbuha, bokova i bedara.

Oblik kruške je češći među ženama nego među muškarcima. Ovo može biti razlog zašto žene žive dulje od muškaraca jer im se masno tkivo ne nakuplja u gornjem dijelu trbuha, blizu srca.

Istraživanja također pokazuju da ovaj oblik tijela najrjeđe podliježe određenim bolestima.

Otkrijte četiri tipa građe ženskog tijela i kojim ih je vježbama najlakše oblikovati!

Oblik jabuke

Oblik jabuke karakterizira veći gornji dio trbuha, dok su noge uglavnom tanke. Oblik jabuke je češći kod muškaraca, što znači da im se masno tkivo nakuplja na području srca i pogubniji je za zdravlje.

Ovaj oblik tijela je podložniji srčanim bolestima, raku, dijabetesu tipa 2 i ostalim kardiovaskularnim oboljenjima.

Indeks tjelesne mase (BMI)

Liječnici se tijekom provjere vašeg zdravlja ne oslanjaju samo na oblik tijela. Također koriste i alate za mjerenje udjela masnoće u tijelu, a BMI je jedan od njih.

Izračunajte svoj Indeks tjelesne mase (BMI)!

Ako je vaš BMI iznad 25, to znači da imate prekomjernu tjelesnu težinu, a vrijednost iznad 30 ukazuje na pretilost.

Širina struka

Ovo je jednostavan način na koji možete izmjeriti masno tkivo. Pri mjerenju je važno ne uvlačiti trbuh i započeti mjerenje od pupka, gdje ćete ga i završiti. Obujmite struk krojačkim metrom.

Ako imate struk širi od 89 cm, znači da imate višak masnog tkiva (kod muškaraca je širina iznad 101,5). Također biste trebali imati na umu da širina struka može ovisiti i o građi tijela.

Dužina od struka do kuka

Ovo je još jedan način na koji možete izmjeriti masno tkivo. Izmjerite širinu struka odmah iznad pupka i podijelite ga sa širinom bokova (bokove mjerite na najširem dijelu). Sve iznad 0,85 ili 0,9 za muškarce, predstavlja opasnost za zdravlje.

Jača bedra, bolje zdravlje?

Znanstvenici su proučavali oko 3.000 odraslih osoba tijekom 12 godina i zaključili da osobe, čiji je promjer bedara veći od 62 cm, imaju manje šanse oboljeti od srčanih bolesti.

Isprobajte 5 jednostavnih prirodnih trikova za čvrste i oblikovane grudi!

Jače ruke znače dulji život?

Istraživači su pratili 4.000 muškaraca u dobi od 60 do 79 godina i zaključili su da oni šireg struka i jačih ruku imaju preduvjete za bolji i dulji život.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije