Klamidija kod žena

Klamidija kod žena

Klamidija kod žena
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Klamidija je infekcija uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis. Kod žena, klamidijske infekcije obično utječu na vrat maternice i maternicu. Kod muškaraca, obično utječu na uretru u penisu. Klamidija ponekad uzrokuje upalu oka, grla i pluća.

Većina ljudi s klamidijom je dobilo infekciju zbog spolnog odnosa s inficiranom osobom. Najčešće su zaražene žene ispod 25 godina. Mnoge žene nisu svjesne da su zaražene, jer klamidija često ne izaziva simptome. Možete biti zaraženi klamidijom mjesecima, čak i godinama, bez vidljivih simptoma.

Rizik od zaraze se povećava brojem promijenjenih seksualnih partnera. Korištenje kondoma pomaže spriječiti klamidiju i druge spolno prenosive bolesti. Klamidija bez ikakvih simptoma se javljaju u 8 od 10 slučajeva. Ako se simptomi pojave, oni mogu uključivati:

Vaginalni iscjedak

To je zbog vrata maternice koji postaje upaljen.

Bol ili pečenje pri mokrenju.

Krvarenje između mjesečnica

Konkretno, krvarenje nakon spolnog odnosa.

Bol ili nelagoda u donjem dijelu trbuha (područje zdjelice), pogotovo za vrijeme spolnog odnosa.

Klamidija se može potvrditi uzimanjem brisa iz vrata maternice i uretre. Također se preporuča testiranje na ostale spolno prenosive bolesti.

Antibiotici obično liječe klamidijsku infekciju. Čak i ako nema simptoma, liječenje se snažno preporuča kako bi se spriječile moguće komplikacije. Recite svom liječniku ako ste trudni. To može utjecati na izbor antibiotika. Ne upuštajte se u spolne odnos dok ne završite s liječenjem. Kod klamidije potrebno je liječiti oba partnera.

Ako se ne liječi, infekcija može ozbiljno utjecati na maternicu i jajovode. Može doći do upalne bolesti zdjelice. Oko 1 od 5 žena s klamidijom dobije upalnu bolest zdjelice. Ona se može razviti naglo i izazvati groznicu i bol. Također se može razvijati polagano tijekom mjeseci ili godina, bez uzrokovanja simptom. Međutim, tijekom vremena može uzrokovati:

  • kroničnu bol
  • neplodnost
  • povećani rizik od ektopične trudnoće, kada se trudnoća razvija u jajovodu i može uzrokovati ozbiljne probleme opasne za život, a oko 4 od 10 izvanmaterničnih trudnoća je zbog infekcije klamidijom
  • rizik za razvoj nekih komplikacija u trudnoći kao što su pobačaj, prerano rođenje i mrtvorođenost
  • neliječena klamidijska infekcija tijekom poroda može dovesti do klamidijske infekcije očiju ili pluća bebe tijekom poroda

Rizik od komplikacija znatno se smanjuje ako se klamidijska infekcija liječi na vrijeme.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije