Alergija na sunce

Alergija na sunce

Alergija na sunce
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Za većinu ljudi, simptomi alergije na sunce uključuju svrbež i crveni osip u područjima koja su bila izložena suncu. Teške alergije na sunce mogu uzrokovati osip, plikove ili druge simptome. Postoji nekoliko tipova alergije na sunce poput polimorfne svjetlosne erupcije (PMLE), kontaktnog fotoalergijskog dermatitisa i solarne urtikarije.
Kategorija: Alergije

Simptomi alergije na sunce

Simptomi alergije ovise o određenoj vrsti alergije na sunce.

Polimorfna svjetlosna erupcija (PMLE)

Simptomi se obično pojavljuju u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Reakcije obično počinje sa svrabom kože i sitnim kvrgama (prištićima) koji su bjelkasti ili žućkasti na crvenoj podlozi. Upala krvnih žila može uzrokovati da koža postane crvena i otečena. Može utjecati na kožu dekoltea, ruku i lica. Simptomi obično nestaju u roku od nekoliko dana kada nakon što su pogođena područja zaštićena od sunca. Za većinu ljudi, polimorfna svjetlosna erupcija se javlja u proljeće i rano ljeto. To je najčešći tip alergije ma sunce.

Kontaktni fotoalergijski dermatitis

Obično se javlja u djece i mlađih odraslih. Simptomi mogu uključivati ​​crvenu kožu i svrbež kvrga koja se može proširiti na kožu koja nije izložena suncu. Fluidom ispunjene kvržice mogu puknuti i otvoriti se. Često uzrokuje ispucale usne, a može utjecati na obraze, vrat, uši, ruke i šake. Kod nekih osoba, ostavlja ožiljke. Simptomi obično počinju u ljetnim mjesecima i poboljšavaju se do kraja jeseni.

Solarna urtikarija

Simptomi počinju u roku od nekoliko minuta od izlaganja suncu, a mogu uključiti osip, svrab i mjehuriće. Solarna urtikarija može utjecati na izložena područja i područja koje pokriva odjeća. Javlja se najčešće u starijih odraslih osoba. Simptomi se obično poboljšaju u roku od sat vremena nakon prekrivanja izloženih dijelova kože.

Alergija na sunce je stanje kod kojeg sunce izaziva reakciju kože. Za većinu ljudi, simptomi uključuju svrbež i crveni osip u područjima koja su bila izložena suncu. Teške alergije na sunce mogu uzrokovati osip, plikove ili druge simptome. Postoji nekoliko tipova alergije na sunce poput polimorfne svjetlosne erupcije (PMLE), kontaktnog fotoalergijskog dermatitisa i solarne urtikarije.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!