Miastenia gravis (MG)

Miastenia gravis (MG)

Miastenia gravis (MG)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 10.182
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Miastenia gravis je autoimuna bolest. Nastaje zbog djelovanja autoantitijela na acetilkolinske receptore na postsinaptičkoj mišićnoj membrani. Posljedica tog djelovanja je oslabljen učinak acetil-kolina potrebnog za izazivanje mišićnog akcijskog potencijala. Mišići se mogu kontrahirati samo ako imaju dovoljno acetil-kolina.
Kategorija: Autoimune bolesti

Pedijatrijski oblici miastenie gravis

1. Kongenitalni, infantilni, juvenilni oblik prave MG - razlikuju se samo u dobi kada se javljaju prvi simptomi. Kod ovih oblika se često javljaju spuštanje vjeđa, smetnje disanja, a povezani su s usporenim razvojem.
2. Neonatalna MG - tipična slika miastenie s tom razlikom da je ovo prolazno stanje koje nastaje zbog prijenosa antitijela s bolesne majke na djete. Djeca miasteničkih majki često umiru, ali ako prežive prve simptome, kasnije ih nemaju i normalno se razvijaju.

Okularni oblik - prvi simptom je slabost mišića vjeđa koja se javlja poslijepodne i uvečer.
Simptomi dobro reagiraju na edrofonij - klorid (Tenzilon) koji se koristi kao dijagnostički test. Primjeni se intravenski i promatra reakcija. Djelovanje je kratkotrajno (oko 15 min) pa se ne koristiti u liječenju već samo kao dijagnostički test.
Za dijagnostičke ali i terapijske svrhe upotrebljava se prostigmin koji ima duže vrijeme djelovanja.
Oba su lijekova inhibitori kolin-esteraze čijom se inhibicijom povećava količina neurotransmitera (acetil-kolina) na postsinaptičkoj membrani i time jača mišićna kontrakcija.
Tijekom dugotrajnog liječenja postoji mogućnost nastajanja tolerancije na lijekove s posljedičnim razvojem miasteničke krize.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!