Bronhiolitis

Bronhiolitis

Bronhiolitis
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bronhiolitis je uobičajena bolest dišnih putova, nastala zbog respiratorne infekcije koja pogađa sićušne zračne kanaliće, bronhiole, koji vode prema plućima. Kada dođe do upale kanalića, oni nateknu i ispune se sluzi, na taj način otežavajući disanje djetetu.
Kategorija: Dišni sustav

Liječenje bronhiolitisa

Srećom, u većini slučajeva bronhiolitis je blag i ne zahtijeva posebno, stručno liječenje. Antibiotici nisu korisni za liječenje bronhiolitisa, zato što je on uzrokovan virusnom infekcijom, a antibiotici su isključivo učinkoviti protiv bakterijskih infekcija. Ponekad se može prepisati lijek koji će olakšati u otvaranju djetetovih dišnih putova.

Liječnik bi uvijek trebao pregledati dojenčad koja imaju poteškoća sa disanjem. Dojenčad koja su umjereno ili ozbiljno bolesna, će možda trebati biti hospitalizirana, kako bi bili pod nadzorom i primili dovoljno tekućine i ovlaženog kisika. Rijetko, kod vrlo ozbiljnih slučajeva bolesti, neke bebe se stavljaju na respirator, kako bi im se pomoglo disati dok ne prizdrave.

Liječenje kod kuće

Najbolje liječenje za većinu djece je odmor i puno tekućine. No, neće uvijek biti lako osigurati da dijete pije dovoljno tekućine, zbog toga što se možda dojenčadi sa bronhiolitisom, ne pije. Stoga, djetetu treba ponuditi tekućinu u malim količinama, ali češće nego što je to uobičajeno.

Kako bi olakšali disanje, dosta roditelja koristi ovlaživače zraka tijekom zimskih mjeseci, kako bi zrak u dječjoj sobi, održali vlažnim. Suhi zimski zrak može isušiti dišne puteve i još više otvrdnuti sluz. Izbjegavajte ovlaživače na paru i vruću vodu, koji mogu biti štetni i mogu pofuriti. Ukoliko koristite ovlaživač koji ispušta rashlađenu maglicu, čistite ga svakodnevno kako biste spriječili razvoj plijesni.

Ponekad, može biti od pomoći blago podignuti dječji madrac, kako bi se olakšalo disanje. Uporabom aspiratora i fiziološke otopine, može se pomoći bebi da očisti nos. Ovo posebice može biti od pomoći, ako se uradi prije hranjenja i spavanja. Ukoliko dijete ima vrućicu, dajte mu antipiretike kako bi smanjili temperaturu i olakšali djetetu.

Kada treba pozvati liječnika?

Liječnika bi trebali pozvati, ukoliko vaše dijete:

  • teško diše, posebice ako je to disanje popraćeno uvlačenjem ili hripanjem
  • izgleda dehidrirano zbog oslabljenog apetita ili povraćanja, i pelene su suše nego obično, ili ako je vaše dijete pospanije nego obično
  • ima visoku temperaturu
  • ima pogoršani kašalj

Trebate odmah potražiti pomoć, ukoliko vaše dijete ima poteškoća sa disanjem i kašljem, ukoliko se uvlači, ili ako se hripanje pogoršalo, ili ako se njegove ili njezine usne ili nokti čine plavima.

www.roda.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!